ΟΚΑΝΑ: Υποχρηματοδότηση που πλήττει τους θεραπευόμενους

  • Iatropedia
Τους θεραπευόμενους "αγγίζει" η ελλιπής χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ καθώς η ποιότητα των υπηρεσιών μειώνεται, τη στιγμή που η ζήτηση είναι αυξημένη. Από την άλλη, η μισθοδοσία των εργαζομένων είναι εξασφαλισμένη, αν και η κρατική χρηματοδότηση των 19-21 εκατομμυρίων ευρώ υπολείπεται κατά περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ! Τη διευκρίνιση έκανε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση του Φεστιβάλ Ζωής, που διοργανώνεται στη Νέα Παραλία, στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Σεπτεμβρίου.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καφετζόπουλος «δεν θα κλείσουν βέβαια μονάδες του ΟΚΑΝΑ αλλά όσο δεν λύνεται το πρόβλημα της χρηματοδότησης, μειώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών»¨. Και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση υπηρεσιών και δομών με στόχο την κάλυψη όλων των αναγκών.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα δημιουργηθεί σύντομα Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης στην Θεσσαλονίκη αλλά ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και η ομάδα Streetwork, «προκειμένου να λειτουργήσει διευρυμένα ως το τέλος του χρόνου και τη λειτουργία νέων θεραπευτικών μονάδων σε Δράμα, Καστοριά και Σέρρες».

Σύμφωνα με τον συντονιστή Μονάδων και Υπηρεσιών ΟΚΑΝΑ Βορείου Ελλάδα, Κωνσταντίνο Γαζγαλίδη, στη δυτική Μακεδονία αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Ηπείρου, «υπάρχει μια μεγάλη μαύρη «τρύπα» στον τομέα της θεραπείας εξαρτημένων».