Οι υγειονομικοί και πάλι στις επάλξεις- 48ωρη απεργία από σήμερα για τους γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ΟΕΝΓΕ και ο ΠΙΣ ήταν τα πρώτα δευτεροβάθμια σωματεία των γιατρών που ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα ότι ξεκινούν 48ωρη απεργία για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει αιφνιδιαστικά την Κυριακή από την Βουλή... Οι γιατροί ακολουθούν άλλωστε τους υπόλοιπους εργαζόμενους που συστοιχίζονται πίσω από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, όπως άλλωστε πράττουν και οι δημοσιογράφοι με στόχο την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και το ΑΡΣΙ, απέστειλαν την ακόλουθη ανακοίνωση για την απεργία:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει με απαράδεκτες μεθοδεύσεις το νόμο-έκτρωμα σε ασφαλιστικό, φορολογικό.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/5/2016

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΗ τιμάμε τους αγώνες των εργαζόμενων, οργανώνουμε τους αγώνες μας ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και των εκπροσώπων τους που σαρώνουν τα δικαιώματά μας.

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών

Εξάλλου, ο κ. Ηλίας Σιώρας, από τον συνδυασμό που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις τελευταίες εκλογές της ΟΕΝΓΕ, απέστειλε ενημερωτικό από το ΠΑΜΕ  στο οποίο αναφέρεται ότι «έφτασε η ώρα της μάχης, όλοι στους δρόμους».

Από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ανακοίνωσαν ότι «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει στη 48ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου. Ο Π.Ι.Σ. καλεί τους ιατρούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση».

Τέλος, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) απέστειλαν ενημερωτικό για την λαίλαπα που έρχεται με την ψήφιση του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού νόμου. Σε αυτό αναφέρεται:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντίθετα με την πρωτοβουλία άλλων επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων να συντάξουν πίνακες για την ενημέρωση των μελών τους αναφορικά με το ύψος των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών υπό το προτεινόμενο νομοθετικό καθεστώς θεωρεί ότι μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να αποπροσανατολίσει ενόψει σειράς παραμέτρων που θα πρέπει να συνεκτιμώνται σε κάθε περίπτωση ιατρού (πχ παλαιός/νέος ασφαλισμένος, μεικτή περίπτωση μισθωτού & ελεύθερου επαγγελματία κλπ). Εξάλλου το κατατεθέν νομοσχέδιο θα υποστεί τροποποιήσεις έως την ψήφισή του στις επιτροπές που το επεξεργάζονται.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις μας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι αντίθετος με την κύρια φιλοσοφία του συγκεκριμένου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θεσπίζει κατά τρόπο ενιαίο ασφαλιστική εισφορά, για κάθε μισθωτό και αυτοαπασχολούμενο, που θα φτάσει σε ποσοστό 27% επί του καθαρού εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στη σύνταξη, ούτε βεβαίως στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι ιατρός με καθαρό εισόδημα άνω των 20.000€ θα υποχρεωθεί να καταβάλει από 1.1.2017 για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 55% με 60% των εισοδημάτων του χωρίς να συνυπολογιστούν η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος, ούτε φυσικά άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (πχ ο ΕΝΦΙΑ).

Πρόκειται για δήμευση του μόχθου και απαξίωση της προσφοράς του επιστημονικού προσωπικού της χώρας.

Διαβάστε εδώ και εδώ περισσότερα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του διημέρου.