Οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ πρώτη προτεραιότητα για τους φυσικοθεραπευτές

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο 3ήμερο η τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων αποτελεί το ανώτατο όργανο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και συγκαλείται κάθε χρόνο μέχρι τα τέλη Μαΐου. Στην συνέλευση εγκρίθηκε ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και συζητήθηκαν βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Δείτε παρακάτω τα θέματα που συζητήθηκαν:

1) Γενική φιλοσοφία, οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης.
Αποφασίστηκε το γενικό πλαίσιο και η φιλοσοφία των προγραμμάτων της δια βίου εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθεί, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε το επάγγελμα να ακολουθήσει τις πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται στις χώρες του εξωτερικού.

2) Αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Φυσικοθεραπευτών.
Η Γ.Σ. αποφάσισε ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος ισχύει από το 2010, πρέπει να αναθεωρηθεί και να εκδοθεί νέος κώδικας, ο οποίος θα ακολουθεί τις σύγχρονες ανάγκες. Αποφασίστηκε το θέμα να παραμείνει σε διαβούλευση έως τις 30/6/2017, προκειμένου κάθε μέλος του ΠΣΦ να έχει τη δυνατότητα της κατάθεσης σχετικών προτάσεων.

3) Δράσεις για την εξωστρέφεια και την προβολής της επιστήμης και του επαγγέλματος, καθώς και την προώθηση των διεθνών σχέσεων. Αποφασίστηκε η συμμετοχή του Π.Σ.Φ σε όλες τις εκδηλώσεις των διεθνών οργάνων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς (wcpt –erwcpt).

Επίσης, αποφασίστηκε η διενέργεια περιοδικής στατιστικής έρευνας (βαρόμετρο), προκειμένου να διερευνάται η η γνώμη των μελών του Π.Σ.Φ για διάφορα θέματα, τα οποία απασχολούν τον κλάδο και την επιστήμη, ενώ αποφασίστηκε ακόμη η προώθηση μελετών και έρευνας για το ρόλο και τη χρησιμότητα της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης, αλλά και την ωφέλεια προς τους πολίτες και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

4) Ιατρικός και ιαματικός τουρισμός, προώθηση δράσεων και νομοθετημάτων.
Αποφασίστηκε η συμμετοχή του Π.Σ.Φ σε κάθε σχετική διαβούλευση, είτε της πολιτείας είτε των φορέων για την προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού, καθώς και η προώθηση των σχετικών θέσεων του Π.Σ.Φ στα αρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης) για την υποστήριξη της αναγκαιότητας για τον του ρόλο του φυσικοθεραπευτή στις λουτροπόλεις.

5) Ειδική αγωγή μετά τις τελευταίες εξελίξεις που προωθήθηκαν και νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.
Εξετάστηκαν οι τελευταίες αλλαγές, οι οποίες νομοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση για την ειδική αγωγή και παρουσιάστηκε το έργο των εντεταλμένων μελών του Π.Σ.Φ στην ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την ειδική αγωγή, στην οποία κατατέθηκαν προτάσεις σχετικά με το πλαίσιο της περιγραφής των παθήσεων και των νόσων ανά icd 10 και icf.

6) ΕΟΠΥΥ –Υλοποίηση συλλογικής σύμβασης, έγκριση προτάσεων Κ.Δ.Σ για την ονοματολογία των νόσων και των παθήσεων ανά icd 10 ,καθώς και των γενικών κατευθύνσεων αντιμετώπισης των παθήσεων μετά την αξιολόγηση από τον φυσικοθεραπευτή.

Παρουσιάστηκε το νέο πλαίσιο για την συλλογική σύμβαση, το οποίο ψηφίστηκε με τον νόμο για την Ψυχική Υγεία και δημιουργεί νέα δεδομένα για τη σχέση των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, αναλύθηκε η πρόταση, η οποία έχει κληθεί να καταθέσει ο Π.Σ.Φ σχετικά με την ονοματολογία των παθήσεων ανά icd 10, όπου παρεμβαίνει ο φυσικοθεραπευτής, και τις προτεινόμενες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των παθήσεων.

Η πρόταση υποστηρίζει και την απευθείας πρόσβαση του ασθενή στον φυσικοθεραπευτή, κάτι το οποίο συμβαίνει ευρέως σε ευρωπαϊκές χώρες και προσφέρει οφέλη για το δημόσιο σύστημα Υγείας, π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία).

Ακόμη, αναλύθηκε ο λόγος για τον οποίον δεν μπορεί να συνδεθεί η νόσος με συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών, καθώς η παροχή της φυσικοθεραπείας είναι εξατομικευμένη και ανάλογη με την κατάσταση του ασθενή, ενώ επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους σύνδεση.
Αναλύθηκε, τέλος, η σπουδαιότητα της αξιολόγησης του ασθενή, προκειμένου να επιλεχθεί και να εφαρμοστεί το κατάλληλο σχήμα για κάθε πάθηση και κάθε ασθενή, σχήμα το οποίο είναι μεταβλητό κατά την πορεία την παρεχόμενης θεραπείας.

7) Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολλέγια)- εξελίξεις και αποφάσεις σχετικά με την πιθανότητα αναγνώρισης των αποφοίτων από μη δημόσιους φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (άρθρο 16 του συντάγματος).
Αποφασίστηκε ένα πλέγμα δράσεων, στα πλαίσια της τήρησης της συνταγματικότητας, και αποφασίστηκε να αιτηθεί ο Π.Σ.Φ συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος, το οποίο πρέπει να υποστηρίζεται από μια Κυβέρνηση αριστερών πεποιθήσεων, η οποία τάσσεται υπέρ της Δημόσια Παιδείας και της προστασίας της.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε:

«Ήταν ένα πολύ χρήσιμο τριήμερο κατά το οποίο συζητήθηκαν εξαιρετικά σπουδαία θέματα και οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη γενική συνέλευση θα καθορίσουν αποφασιστικά το μέλλον της επιστήμης και του επαγγέλματος στη χώρα».