Οι νοσηλευτές στους δρόμους κατά του νομοσχεδίου που προωθεί το ΥΥΚΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εξισώνουν επαγγελματίες Πανεπιστημιακής και Ανώτερης εκπαίδευσης με βοηθούς ΔΕ και «μπερδεύουν» τους νοσηλευτές με τις μαίες… Αυτό καταγγέλλουν οι νοσηλευτές και ετοιμάζουν να δώσουν δυναμικό παρόν στην απεργία τους μεθαύριο Παρασκευή 6/10 και την πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) με αφορμή την ολοκλήρωση της 10ήμερης -αντί 4 εβδομάδων που προβλέπεται- διαβούλευσης του «φωτογραφικού» νομοσχεδίου που κατέθεσε εσπευσμένα το υπουργείο Υγείας και έχει αναστατώσει τους νοσηλευτές, τις μαίες αλλά και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Τα μέλη της ΕΝΕ σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες, εξασφάλισαν υποστήριξη από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και την κατανόηση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, έκτασης 3 μόλις σελίδων, κατατέθηκε χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους –νοσηλευτές και μαίες- και:

Ακυρώνει τις προκηρυχθείσες από 18 Σεπτεμβρίου εκλογές της ΕΝΕ με όλα τα θεσμικά, οικονομικά και ηθικά επακόλουθα που αυτό έχει, γεγονός που αποτελεί ωμή παρέμβαση στην δημοκρατική λειτουργία συλλογικού οργάνου.
Εξισώνει τους νοσηλευτές ΠΕ- ΤΕ με τους βοηθούς νοσηλευτών.
Δημιουργεί ενιαίο, ανομοιογενή κλάδο νοσηλευτικής με νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτών και μαίες και μάλιστα προβλέπει ότι οι τελευταίες είναι δυνατόν να γίνονται προϊσταμένες σε τμήματα άσχετα του επιστημονικού τους αντικειμένου.
Διαλύει οικονομικά την ΕΝΕ υποχρεώνοντας την να δημιουργήσει 74 παραρτήματα με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ -μόνο για μισθοδοσία υπαλλήλων- και μειώνοντας στα 20 ευρώ την ετήσια συμμετοχή των μελών της χωρίς να έχει προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη από το ΥΥΚΑ.
Βάζει πρωτοφανή περιορισμό στις υποψηφιότητες μελών του ΔΣ μόνο στην ΕΝΕ και όχι σε άλλο εποπτευόμενο όργανο  ΝΠΔΔ του υπουργείου.
Δεν παρέχει καμία ουσιαστική αναβάθμιση στους βοηθούς νοσηλευτών καθώς ούτε μισθολογικά τους εξισώσει, ούτε και στο καθηκοντολόγιο.
Πυροδοτεί «εμφυλίους» μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μεταξύ νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών καθώς οι τελευταίοι δεν έχουν αντιληφθεί τον εμπαιγμό τους.
Κάλεσμα σε δυναμικές κινητοποιήσεις

Κάλεσμα της ΕΝΕ

«Καλούμε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στο Μουσείο όλα τα μέλη της ΕΝΕ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΕ, Δημήτρης Σκουτέλης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ενώ ο κ. Άρης  Δάγλας, γενικός γραμματέας  της ΕΝΕ και πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ συμπλήρωσε: «Σε κανένα άλλο ΝΠΔΔ δεν έχει επιχειρηθεί τέτοια αντιδημοκρατική, βίαιη παρέμβαση που ακυρώνει μάλιστα τις εκλογές του». Και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στην απεργία της 6ης Οκτωβρίου που προκήρυξε η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και στη συγκέντρωση στο Μουσείο.

Τέλος, ο νομικός σύμβουλος της ΕΝΕ, κ. Αλέξιος Παραράς αναλύοντας τα …παράδοξα του νομοσχεδίου αναφέρθηκε πολλές φορές στην αντίθεση με την Αρχή Ισότητας, στην αντισυνταγματικότητα αλλά και στην έλλειψη εξουσιοδοτικής διάταξης για να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κλάδος με ανομοιογενή επαγγέλματα. Μάλιστα καταλήγοντας τόνισε ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου είναι μονόδρομος!

 

Διαβάστε τι λένε από την ΕΝΕ στους συναδέλφυς τους:

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο τίτλος μας υποβαθμίζεται και εξισώνεται με αυτά των ΔΕ βοηθών μας. Συγκεκριμένα:

Βάζει τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών στον ίδιο ενιαίο κλάδο με τους πτυχιούχους Νοσηλευτές ΤΕ και ΠΕ.
Βάζει τις Μαίες στον δικό μας κλάδο, και τους επιτρέπει πλέον, να γίνονται προϊστάμενες στα νοσηλευτικά τμήματα και στις διευθύνσεις Ν.Υ.
Για να περάσουν τα παραπάνω, το επαγγελματικό μας επιμελητήριο (ΕΝΕ) καταστρέφεται για να μην μπορεί να αντισταθεί το σώμα των νοσηλευτών και δίνεται ως δώρο σε κομματικούς φίλους των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη, με αντιδημοκρατική παρέμβαση στις ήδη προκηρυγμένες εκλογές της ΕΝΕ.
Για τους παραπάνω λόγους η ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ προκηρύσσει 24ωρη απεργία για τις 6 Οκτωβρίου 2017.

Παρακαλούμε να κοινοποιηθεί σε όλους τους Νοσηλευτές

του Νοσοκομείου σας.

Όλοι στην πορεία διαμαρτυρίας της ΕΝΕ στο Υπουργείο Υγείας την

Παρασκευή 06/10/2017.

Προ συγκέντρωση στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου,

στην Αθήνα στις 10πμ.