Οι νέοι πτυχιούχοι Ιατρικής προτιμούν να εξειδικευτούν εκτός Ελλάδος- Όχι χωρίς λόγο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
πτυχιούχοι
"Αγκάθι" στους προϋπολογισμούς των οικογενειών τους και στον προγραμματισμό της προσωπικής ζωής των νέων πτυχιούχων Ιατρικής στην Ελλάδα αποτελεί σταθερά η αναμονή και στην συνέχεια οι συνθήκες για την λήψη ειδικότητας. Κι ενώ οι αναμονές μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια με την μετανάστευση νέων γιατρών σε άλλες χώρες, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν σημαντικά. Πολλές ώρες εργασίας και ιδιαίτερα χαμηλή αμοιβή επί 5 χρόνια δεν αντέχεται από όσους δεν έχουν γονείς με γερά πορτοφόλια...

Να βελτιώσει το «περιβάλλον» προσπαθεί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός αλλά οι συνθήκες στο ΕΣΥ και την χώρα δεν βοηθούν καθόλου. Η Ελλάδα έχει ήδη πολύ περισσότερους εξειδικευμένους γιατρούς από όσους χρειάζεται, την ώρα που το ΕΣΥ προσλαμβάνει μόνο επικουρικούς και ο ιδιωτικός τομέας «υποφέρει».

Πάντως με νέα του εγκύκλιο ο υπουργός Υγείας ξεκαθαρίζει τον τρόπο αποστολής των αιτήσεων (με φαξ) και τον τρόπο πρωτοκόλλησης της κάθε αίτησης από τις Περιφέρειες της χώρας. Είναι ένα λιθαράκι κι αυτό στον Κυκεώνα γραφειοκρατίας, χάσιμο χρόνου και αγωνίας που βιώνουν οι νέοι πτυχιούχοι Ιατρικής όταν βρίσκονται κάποια στιγμή -λίγο πριν από τα 30- με ένα πτυχίο που για να έχει κάποια αξία μελλοντικά, πρέπει να συνοδευτεί από «αγροτικό¨, πολυετή ειδικότητα στο ΕΣΥ, εξετάσεις, και μετά να περάσουν στο ακόμα πιο δύσκολο στάδιο αναζήτησης εργασίας…

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού:

αναμονη ειδικοτητας