Οι μεν μιλούν για αναβάθμιση του ΕΣΥ, οι δε για συρρίκνωση και ελλείψεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι διαψεύδει την κυβερνητική προπαγάνδα περί «αναβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων»". Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους από το ΠΑΜΕ, Επιτροπή Αθήνα "Γ. Γεννηματά" και προαναγγέλλουν για την 1η Φεβρουαρίου πανελλαδική στάση εργασίας 7 πμ με 3 μμ. Για το συγκεκριμένο νοσοκομείο μάλιστα καταγγέλλουν ότι έγιναν ήδη συγχωνεύσεις κλινικών, μείωση νοσηλευτριών και τιμωρητική μετακίνηση εργαζόμενης με συνδικαλιστική δράση.

 

Δείτε τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

Με συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. της 1ης Φερβουαρίου στην είσοδο του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» οι εργαζόμενοι ζητούν:

– Να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι.

– Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό και ημέρες άδειας στους εργαζόμενους.

– Να ανακληθεί η συγχώνευση της Καρδιολογικής Μονάδας και Υπομονάδας και η τρομοκρατική μετακίνηση της νοσηλεύτριας.

– Να καλυφθούν οι ανάγκες σε φάρμακα και υλικά και να εξασφαλισθεί η επαρκής συντήρηση υποδομών και μηχανημάτων.

– Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους ασθενείς να μη συμβιβασθούμε με την απαράδεκτη κατάσταση:

-Τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με πάνω από 360 κενές οργανικές θέσεις (ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες), την εντατικοποίηση, τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες αδειών, την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφαλείας εργαζομένων και ασθενών.

-Τις ελλείψεις σε υλικά και τα προβλήματα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη μη λειτουργία του ενός αξονικού και την επιβάρυνση του δεύτερου.

-Τις αυξανόμενες πληρωμές και την ταλαιπωρία των ασθενών, με τις αναμονές για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και την συχνή παραμονή, σε περίπτωση νοσηλείας, συγγενών με βάρδιες δίπλα στον ασθενή γιατί το νοσηλευτικό προσωπικό είναι λιγοστό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της απαράδεκτης κατάστασης στο «Γ. Γεννηματάς» είναι ότι στη Β΄ Παθολογική Κλινική εργάζονται μόνο 8 νοσηλευτές, ότι συγχωνεύθηκε η Καρδιολογική Μονάδα και Υπομονάδα και μειώθηκε το νοσηλευτικό προσωπικό ενώ υποβιβάστηκε και μετακινήθηκε νοσηλεύτρια επειδή πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες για την εντατικοποίηση και τις ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.  Από τις 6 θέσεις ειδικευομένων Νευροχειρουργικής οι 3 είναι κενές, από τις 9 θέσεις της Αιματολογίας ακάλυπτες είναι 8, από τους 22 θέσεις για Μικροβιολόγους κενές είναι οι 10 ενώ δεν υπάρχει  ειδικευόμενος στην Παθολογοανατομία ή Κυτταρολογία.

Παρόμοια προβλήματα με αυτά, που με οξυμένο τρόπο παρουσιάζονται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και γι΄αυτό οργανώνουμε κινητοποίηση, υπάρχουν και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, γιατί όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραΐσει την κατάσταση του συστήματος υγείας, δεν μπορεί να κρύψει ότι συνεχίζει την πολιτική συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης:

● Η κρατική χρηματοδότηση για το 2017 παραμένει στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι για τα δημόσια νοσοκομεία και μειώνεται για τον ΕΟΠΥΥ κατά 200 εκατ. ευρώ και για τις μονάδες ΠΕΔΥ κατά 7 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να «μπουκώνει» με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

● Οι προσλήψεις, για τις οποίες πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση, δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες ξεπερνούν τις 30.000 – με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς των μονάδων που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες.

● Οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για πληρωμές, «πάνω και κάτω από το τραπέζι», ενώ ταυτόχρονα προωθείται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραχώρηση του νοσοκομείου Σαντορίνης στην Ανώνυμη Εταιρεία Α.Ε.Μ.Υ.

Σας καλούμε να σκεφτείτε τι πραγματικά φταίει

Η απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής, και από τη σημερινή κυβέρνησης σε συνέχεια των προηγουμένων, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, για να εξασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

Για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι, μειώνουν το «μη μισθολογικό κόστος» μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και την μετατρέπουν σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών. Για την αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. .

Χοντρό ψέμα αποτελούν και οι κυβερνητικές εξαγγελίες ότι αν ολοκληρωθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα έρθει η «δίκαιη ανάπτυξη» που θα έχει ως αποτέλεσμα και την ουσιαστική βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών.

Κρύβουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί φθηνούς εργαζόμενους, με εντελώς ανεπαρκείς κρατικές και ασφαλιστικές παροχές υγείας. Απαιτεί εξασφάλιση πεδίων για να επενδυθούν, με εξασφαλισμένη κερδοφορία, τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των καπιταλιστών, γι’ αυτό θα συνεχισθεί η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.

Δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να παλέψουμε για το δίκιο μας

Δε δεχόμαστε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας, την υγεία και τη ζωή μας, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, τη μονιμοποίηση των εργολαβικών και των συμβασιούχων, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Φαρμάκου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα, όχι μόνο για την αναπλήρωση των απωλειών αλλά και για την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, μέσα από ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, με ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη..

Ιδιαίτερα, καλούμε τους συναδέλφους υγειονομικούς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα, ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιπαρατεθούν με την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας προς όφελος των καπιταλιστών. Γιατί συμφωνούν με το στόχο της αντιλαϊκής πολιτικής που είναι η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών. Γιατί καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες: ότι μπορούμε τάχα να γλιτώσουμε από τα αντιλαϊκά μέτρα των Μνημονίων, χωρίς να συγκρουστούμε με την πηγή τους, που είναι η εξουσία του κεφαλαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι τάχα μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη με «κοινωνικό πρόσημο» από την οποία θα βγαίνουν κερδισμένοι και οι καπιταλιστές και οι εργαζόμενοι.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να συμβάλλει στο δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, στη συγκέντρωση δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες να αγωνιστούμε μαζί.