Οι γιατροί προσπαθούν να βρουν λύση για τη νέα ΠΦΥ και το gatekeeping

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΣΑ ενώνει τις δυνάμεις του με τις επαγγελματικές ενώσεις των γιατρών για τη διάσωση της ΠΦΥ και ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γεώργιος Πατούλης σύμφωνα με την από 17/7/2018 απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ,  συγκάλεσε στα γραφεία του, την πρώτη σύσκεψη της ομάδας εργασίας των  εκπροσώπων των επαγγελματικών ενώσεων των ιατρών για  το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό στον ειδικό γιατρό (gatekeeping).

Στην σύσκεψη παραστάθηκαν ο Ταμίας του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Πατσουράκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος και Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΚΕ κ. Αναστάσιος Τσάτσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής κ. Παναγιώτης Μπουρλίδης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος κ. Ανδρέας Πάγκαλης , ο Γραμματέας της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Δημήτριος Φούσκας,   ο Υπεύθυνος Ενημέρωσης και Κινητοποίησης της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος κ. Αντώνης Αντωνιάδης.

Η σύσκεψη είχε ως σκοπό τη διεκδίκηση ενός  βιώσιμου και υψηλού επιπέδου Σύστηματος Υγείας που θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας προς όφελος των ασθενών. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη διαρκή παρέμβαση των καθ’ ύλην αρμοδίων για την εξυγίανση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας, αλλά και παράλληλα αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση του.

Παραλείψεις

Στην σύσκεψη της επιτροπής οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στις σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και  θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους.

Οι βασικές αρχές που προέκυψαν από την πρώτη αυτή συνάντηση και οι οποίες έγιναν δεκτές από τους παριστάμενους ήταν οι εξής:

Α) ΟΧΙ στον αναχρονιστικό θεσμό της παραπομπής μέσω του οικογενειακού ιατρού (GATEKEEPING).

Β) Ελεύθερη επιλογή γιατρού και ελεύθερη πρόσβαση στον ειδικό. Κάθε φραγή του ασθενούς σε ελεύθερη επιλογή ιατρού είναι αρνητική και έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.

Γ) ΝΑΙ στον οικογενειακό ιατρό, όμως ως δικαίωμα του ασθενούς και όχι ως υποχρέωση, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται ελεύθερα οι ασθενείς για τα θέματα που τους απασχολούν.

Δ) Τήρηση από τον οικογενειακό ιατρό ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή και διαρκή παρακολούθηση του με στόχο την πρόληψη αλλά και την θεραπεία.

Ε) ΝΑΙ στις συλλογικές συμβάσεις υπό την αιγίδα του ΠΙΣ με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους με όλες τις ειδικότητες των ιατρών.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι «η χώρα μας διαθέτει αξιόλογο δυναμικό ιατρών όλων των ειδικοτήτων κάτι που στερούνται άλλες χώρες και για το λόγο αυτό οι Έλληνες ειδικοί ιατροί μεταναστεύουν και πλαισιώνουν με ευτυχία τα συστήματα υγείας αυτών των χωρών. Είναι ορατός ο  κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη.»

Ο ΙΣΑ και οι εκπρόσωποι των ενώσεων των ιατρών  ζητούν ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και θα αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας όλο το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας.