Οι φωτογραφίες που συγκλόνισαν τον κόσμο το 2015

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φωτογραφίες
Η χρονιά που φεύγει σε τρεις περίπου εβδομάδες υπήρξε πραγματικά μοναδική για την ιατρική επιστήμη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και την ενσωμάτωσή της σε υπηρεσίες υγείας, είδαμε μερικά πρωτοποριακά βήματα μέσα στο 2015.

Λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, αλλά αυτές οι εικόνες είναι πιο πιθανό να σας αφήσουν άφωνους. Από το μωρό που γεννήθηκε μέσα στον αμνιακό του σάκο, μέχρι στην πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου στην καταγραμμένη ιστορία, οι ακόλουθες φωτογραφίες αποτυπώνουν μερικές από τις πιο συναρπαστικές ιατρικές ιστορίες από αυτό το έτος.

φωτογραφίες
Το παιδί που γεννήθηκε με μικροεγκεφαλοπάθεια, μια σπάνια ασθένεια που καταγράφεται σε 1 στις 4.859 γεννήσεις και ζει χωρίς το μισό του κρανίο. Αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα καταφέρει να ζήσει για πολλά χρόνια ακόμα, η περίπτωση του μικρού Jaxon είναι ξεχωριστή.

φωτογραφίες
Τρισδιάστατη εκτύπωση καρδιάς. Η τεχνολογία της τρισδιάστατης απεικόνισης, σάρωσης και εκτύπωσης ανθρωπίνων οργάνων αποτέλεσε τον τομέα με την ταχύτερη εξάπλωση στον χώρο της ιατρικής.

φωτογραφίες
Μωρό στην Συρία γεννήθηκε και επέζησε παρά το γεγονός ότι θραύσμα από πύραυλο χτύπησε το σημείο που βρισκόταν η ετοιμόγεννη μητέρα του, τρύπησε την κοιλιά της και το τραυμάτισε στο κεφάλι.

φωτογραφίες
Σειρά φωτογραφιών από τον Christian Berthelot μας έδειξε το πώς είναι τα νεογέννητα μωρά 3-18 δευτερόλεπτα μετά την καισαρική τομή με την οποία έρχονται στον κόσμο.

φωτογραφίες
Οι τελευταίας τεχνολογίας ακτινογραφίες με ακτίνες Χ αποτυπώνουν με απίστευτη λεπτομέρεια τον ανθρώπινο σκελετό και σώμα και με πολύ λιγότερη εκπέμπουσα ραδιενέργεια.

φωτογραφίες
Το μωρό στο ειδικό μηχάνημα για ακτινογραφίες.

φωτογραφίες
Το μπλε κοτόπουλο. Από την σειρά φωτογραφιών της Lawrie Brown, η οποία χρησιμοποίησε διατροφικές μπογιές για να “παίξει” με τον τρόπο που το ανθρώπινο μυαλό αντιλαμβάνεται και κρίνει μια τροφή μόνο εξ όψεος.

φωτογραφίες
Τον Φεβρουάριο του 2015 στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, γεννήθηκε για πρώτη φορά μωρό, ενώ βρισκόταν ακόμα μέσα στον αμνιακό του σάκο.

φωτογραφίες
Η απίστευτη μεταμόρφωση του 41χρονου πρώην πυροσβέστη Patrick Hardison από το Μισισίπι των ΗΠΑ, που έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που λαμβάνει και αναρρώνει κανονικά από την πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου στην καταγεγραμμένη ιστορία.

φωτογραφίες
Η σειρά φωτογραφιών από 4D υπερήχους, που αποτυπώνει το πώς αντιδράει ένα έμβρυο, όταν καπνίζει η μητέρα του. Στην επάνω σειρά το πώς κάνει ένα μωρό στην κοιλιά μιας καπνίστριας μητέρας και στην κάτω σειρά το πώς είναι στην κοιλιά μιας μητέρας που δεν καπνίζει.

φωτογραφίες
Η επαγγελματική εφαρμογή για ιατρικές υπηρεσίες που επιτρέπει σε γιατρούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη να διαμοιράζονται φωτογραφίες από σπάνιες ασθένειες και να επικοινωνούν μεταξύ τους προκειμένου να προτείνουν θεραπευτικές λύσεις.

http://www.medicaldaily.com