Οι φαρμακοποιοί ζητούν την ακύρωση της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πολλή δουλειά έχει το τελευταίο διάστημα το ΣτΕ ειδικά για θέματα που άπτονται του ευρύτερου χώρου της Υγείας. Μετά τα ζητήματα των νοσοκομειακών γιατρών και το θέμα της απομάκρυνσης του κ. Γιαννόπουλου από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σειρά έχουν οι φαρμακοποιοί που ζητούν να μην ισχύσει η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού στα φαρμακεία.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητείται η «απελευθέρωση» του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, θα παραστεί αύριο στις 9.30 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κ. Λουράντος.

Ο ΠΦΣ έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες «απελευθερώνεται» το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων κατά παράβαση του ενωσιακού κεκτημένου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του ΠΦΣ, K. Λουράντος, «αν ισχύσει η ρύθμιση ως έχει σήμερα, θα μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης να ιδρύσει φαρμακείο και να κατέχει αυτό κατά 99%. Αυτό δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη αλλά και σε κράτη ανατολικών χωρών που ίσχυσε στο παρελθόν, δημιούργησε τεράστια προβλήματα, δεν αύξησε την προσβασιμότητα του κόσμου στα φαρμακεία, δημιουργήθηκαν καρτέλ και ολιγοπώλια και καταστράφηκαν τα φαρμακεία της περιφέρειας λόγω της δημιουργίας μεγάλων αλυσίδων στα κέντρα των πόλεων. Εξάλλου δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός για να μειωθούν οι τιμές -όπως λένε κάποιοι- καθώς δεν υπήρξε πουθενά όπου δοκιμάστηκε…

Αυτά μάλιστα επιβεβαίωσε μιλώντας στο 2ο Συμπόσιο των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Φαρμακοποιών που κατάγεται από την Λιθουανία, Γιουράντε Σβαρκάϊντε. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι έτσι έγινε στην χώρα της και τους ανάγκασε να αλλάξουν το σύστημα αυτό.