Οι επικουρικοί εργαζόμενοι μήλον της Έριδος μεταξύ Πολάκη και Μπαργιώτα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με αφορμή τροπολογίες που κατέθεσε χθες Τετάρτη 30 Μαϊου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο τομέαρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας εξαπέλυσε επίθεση μεγατόνων...

Παρουσιάζοντας την επίμαχη τροπολογία ο κ. Πολάκης στη Βουλή ανέφερε:

Η πρώτη τροπολογία είναι με γενικό αριθμό 1594 και ειδικό αριθμό 117. Αυτό που επιχειρούμε με αυτήν την τροπολογία είναι να τροποποιήσουμε και να απλοποιήσουμε τον τρόπο πρόσληψης του επικουρικού προσωπικού, πλην ιατρών, στα νοσοκομεία της χώρας και σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, όπως είναι το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΕΑ, ο ΕΟΦ, το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», και το Νοσοκομείο Σαντορίνης ΑΕΜΥ.

Τι κάνουμε με αυτήν την τροπολογία; Απλοποιούμε μια διαδικασία, πάντα στα όρια των πιστώσεων και του προϋπολογισμού που έχει κάθε νοσοκομείο από τους ίδιους του πόρους, όπως συμβαίνει και σήμερα. Διότι όπως ξέρετε, για το επικουρικό προσωπικό, είτε είναι γιατροί είτε είναι λοιπό προσωπικό, προκηρύσσονται οι θέσεις και μέχρι σήμερα αμείβονται από τα ίδια έσοδα του νοσοκομείου, δηλαδή από τα νοσήλια που εισπράττει από τον ΕΟΠΥΥ ή από ίδια έσοδα που έχει από κληροδοτήματα, ενοίκια, δωρεές, απογευματινά ιατρεία κτλ..

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, προκειμένου να προκηρυχθούν θέσεις που καλύπτουν άμεσες ανάγκες. Αυτό στους γιατρούς το έχουμε λύσει. Υπάρχει δηλαδή κατάλογος που τηρείται στις υγειονομικές περιφέρειες ανά ειδικότητα που δηλώνουν οι γιατροί ότι ενδιαφέρονται να πάνε για να καταλάβουν θέση επικουρικού προσωπικού. Κάθε νοσοκομείο που έχει χρήματα από τον προϋπολογισμό του ζητάει να προσλάβει κάποιες ειδικότητες γιατρών. Από τον κατάλογο που τηρείται με συγκεκριμένη σειρά με βάση την ημερομηνία που έκανε τη δήλωση ο γιατρός γίνεται αυτή η πρόσληψη.

Στο επικουρικό προσωπικό πρέπει να εκδοθεί ΠΥΣ. Πρέπει να γίνει μια ολόκληρη διαδικασία η οποία κρατάει πάρα πολύ καιρό και δυσκολεύει πολύ τα νοσοκομεία, την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που αναγκαστήκαμε πριν από δύο χρόνια τις θέσεις των ΜΕΘ να τις προκηρύξουμε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες τελειώνουν τώρα. Θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό, γιατί παρά τις προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει σε μόνιμο προσωπικό, συνεχίζουν να υπάρχουν κενά.

Τι κάνουμε, λοιπόν, τώρα;

Δημιουργούμε σε κάθε ΥΠΕ κατάλογο προσωπικού ανά κατηγορία -νοσηλευτικό, παραϊατρικό ή άλλες ειδικότητες- και κάθε νοσοκομείο στα όρια των πιστώσεων και του προϋπολογισμού του, όπως και μέχρι τώρα, που έχει αφενός τη δυνατότητα να προσλάβει και αφετέρου την αναγκαιότητα να προσλάβει επικουρικό προσωπικό σε κάποιες θέσεις, παίρνει από αυτόν τον κατάλογο. Αυτός, όμως, δεν είναι κατάλογος που φτιάχνεται με βάση την ημερομηνία της αιτήσεως, αλλά είναι κατάλογος που φτιάχνεται με μοριοδότηση με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, γι’ αυτό περιγράφεται και μια διαδικασία του πώς γίνεται αυτό το πράγμα. Βέβαια όλη η διαδικασία και ο έλεγχος της ορθής μοριοδότησης του καταλόγου γίνεται από το ΑΣΕΠ και υπάρχει η δυνατότητα ένστασης και εάν υπάρξει απόφαση του ΑΣΕΠ διαφορετική από αυτή της ΥΠΕ, είναι άμεσα εκτελεστή η απόφασή του.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα να καλυφθούν πάρα πολλά πράγματα και εποχιακά και γενικότερα. Δηλαδή έχεις σε κάποια νοσοκομεία δύο νοσηλεύτριες οι οποίες παίρνουν άδεια λόγω εγκυμοσύνης ή ανατροφής τέκνου. Αυτό πρακτικά μπορεί να αποδιοργανώσει τοπικά τη λειτουργία μιας κλινικής ή μιας μονάδας. Στο βαθμό που το νοσοκομείο έχει χρήματα, έχει τη δυνατότητα για το χρονικό διάστημα που θα λείπει η μόνιμη εργαζόμενη, να καλύψει το κενό αυτό από τον κατάλογο της ΥΠΕ. Αυτή είναι η ουσία αυτής της τροπολογίας, που συνυπογράφεται βέβαια από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς.

 

Ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μπαργιώτας:

Ο Πολάκης καταστρατηγεί οριστικά το ΑΣΕΠ. Η φάμπρικα που μπήκε σε εφαρμογή με την προκήρυξη συμβασιούχων των ΟΤΑ περνάει και στην Υγεία. Η «ευρηματικότητα» της κυβέρνησης της Αριστεράς στο ρουσφέτι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Με αιφνιδιαστική τροπολογία – άλλος τομέας αριστείας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- διαλύεται κυριολεκτικά κάθε έννοια νομιμότητας και αξιοκρατίας στην πρόσληψη επικουρικών στις δομές υγείας.

Από σήμερα, όποιος καταθέτει ψευδή δικαιολογητικά και όποιος έχει μπάρμπα στην κυβέρνηση, προηγείται. Προσλαμβάνεται άμεσα ως επικουρικός, αμείβεται και –αν και όταν- το ΑΣΕΠ διατάξει την απόλυσή του, αποχωρεί χωρίς συνέπειες και με μπόνους την προϋπηρεσία. Είναι πραγματική ντροπή. Η κυβέρνηση της – υποτιθέμενης- Αριστεράς χρησιμοποιεί με τον πιο κυνικό και ξεδιάντροπο τρόπο όλα τα εργαλεία του πελατειακού κράτους.

Ο κ. Πολάκης καταστρατηγεί το ΑΣΕΠ, νομιμοποιεί την πλαστογραφία, αποδιοργανώνει το θεσμικό πλαίσιο και ταυτόχρονα κουνάει το δάκτυλο στους άλλους. Αυτή η κυβέρνηση έρχεται από παλιά. Από τις εποχές των Γκόρτσων και των Μαυρογιαλούρων…