Ογκολογικοί ασθενείς χωρίς ελπίδα αποζημίωσης για τις ακτινοθεραπείες τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην αυξανόμενη ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και ο τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάζει τα αιτήματα ασθενών που αποστέλλονται μέσω ασφαλιστικών φορέων και αφορούν στην εκτέλεση στερεοτακτικής και στη συνέχεια θα εισηγείται την έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Επίσης, o ΕΟΠΥΥ ζήτησε να μην δέχονται αιτήματα ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα για τις ακτινοθεραπείες τους χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ΚΕΣΥ- κάτι που άμεσα αναθεώρησε προσθέτοντας ότι μπορεί να μην υπάρχει προηγούμενη έγκριση του ΚΕΣΥ εφόσον πρόκειται για εξαιρετική και ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο προστέθηκε μια ακόμη επίπονη γραφειοκρατική πράξη στους ασφαλισμένους ογκολογικούς ασθενείς, εάν πρόκειται να προβεί σε ενέργειες ώστε να λειτουργήσει το ΚΕΣΥ πιο ευέλικτα ώστε να μη συσσωρεύονται οι αιτήσεις των ασφαλισμένων για ακτινοθεραπείες και με ποιο τρόπο θα μειώσει τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ακτινοθεραπείες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ογκολογικοί ασθενείς χωρίς ελπίδα αποζημίωσης για τις ακτινοθεραπείες τους!

Οι ογκολογικοί ασθενείς καθημερινά εκτός από τη μάχη που δίνουν για να νικήσουν την ασθένειά τους οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Για παράδειγμα όταν τον Αύγουστο του 2017 υπήρξαν καταγγελίες για αναμονή ακτινολογικών θεραπειών 7 και 8 μηνών ο διοικητής του «Αγίου Σάββα» έκανε λόγο για αναμονή 3 μηνών σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει ακόμα και αυτήν την αδικαιολόγητη αναμονή.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη ζωή των ογκολογικών ασθενών αυξάνοντας την γραφειοκρατία.

Συγκεκριμένα αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάζει τα αιτήματα ασθενών που αποστέλλονται μέσω ασφαλιστικών φορέων και αφορούν στην εκτέλεση στερεοτακτικής (με γ-knife, x-knife και cyberknife) και στη συνέχεια θα εισηγείται την έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Επίσης, o ΕΟΠΥΥ με σχετική απόφαση που απέστειλε στις Περιφερειακές διευθύνσεις του, ζητά από τα παραρτήματα να μην δέχονται αιτήματα ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα για τις ακτινοθεραπείες τους χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ΚΕΣΥ.

Με άλλα λόγια προκειμένου ένας ασθενής να πραγματοποιήσει ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει προηγουμένως να έχει λάβει το «πράσινο» φως από την αντίστοιχη επιτροπή του ΚΕΣΥ. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε ιδιαίτερη αναστάτωση αναγκάζοντας τον ΕΟΠΥΥ να την αναθεωρήσει και να επιτρέψει τις ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ΚΕΣΥ εφόσον πρόκειται για εξαιρετική και ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση (!) – με την απορία εάν υπάρχουν τέτοιου είδους περιπτώσεις που δεν είναι επείγουσες.

Συνεδριάσεις ΚΕΣΥ

Επιπροσθέτως, το ΚΕΣΥ συνεδριάζει περίπου κάθε ένα με ενάμιση μήνα και με δεδομένο ότι οι ακτινοθεραπείες σε ένα δημόσιο νοσοκομείο φτάνουν την αναμονή των 2-3 μηνών εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών διογκώνεται. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ακτινοθεραπείες πρέπει να έχουν προηγηθεί περίπου 1,5 μήνα πριν από μία χειρουργική επέμβαση.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση, τις μεγάλες καθυστερήσεις στα νοσοκομεία αλλά και την απαραίτητη άμεση «εκτέλεση» όλων των θεραπειών που προβλέπονται για τους ογκολογικούς ασθενείς επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος, οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ εξαιτίας της ανωτέρω απόφασης του ΕΟΠΥΥ.

Επειδή είναι ανήθικο και προκλητικό να αντιμετωπίζονται οι ογκολογικοί ασθενείς με αυτόν τον τρόπο.
Επειδή όλα τα περιστατικά των ογκολογικών παθήσεων είναι εξαιρετικές και ιδιαίτερα επείγουσες περιπτώσεις.
Επειδή η δεδομένη οικονομική συγκυρία λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για πολλούς ασθενείς στο να ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους στον ιδιωτικό τομέα χωρίς τη συμβολή του ΕΟΠΥΥ.
Επειδή το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να λάβει υπ’ όψιν του όλα τα παραπάνω και να διευκολύνει τους ογκολογικούς ασθενείς να υλοποιήσουν τις ακτινοθεραπείες τους με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος και κόπο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΠΥ πρόσθεσε μία ακόμα επίπονη γραφειοκρατική πράξη στους ασφαλισμένους ογκολογικούς ασθενείς;
2. Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) πιο ευέλικτα ώστε να μην συσσωρεύονται οι αιτήσεις των ασφαλισμένων για ακτινοθεραπείες;
3. Σκοπεύετε να μειώσετε τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ακτινοθεραπείες; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας