ΟΕΝΓΕ: Πανελλαδική στάση εργασίας σε ΠΕΔΥ-ΚΥ την Παρασκευή και συμμετοχή στην απεργία στις 2/12

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η καταρρέουσα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι σχέσεις εργασίας των γιατρών που απασχολούνται σε αυτήν, οι απλήρωτες εφημερίες τους και η έλλειψη σχεδιασμού και αποφασιστικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης, οδηγούν ακόμα και την φίλα προσκείμενη ΟΕΝΓΕ στο να κηρύξει στάση εργασίας για την Παρασκευή.

Τα αιτήματα που προβάλλει ως απαιτητά είναι βασικά η οικοδόμηση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων και θα ανακουφίζει  τα νοσοκομεία από το βάρος των υπηρεσιών ΠΦΥ. Την ίδια ώρα, «η ΟΕΝΓΕ θεωρεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως μοναδική εργασιακή σχέση των γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Αναλυτικά τα αιτήματα έχουν ως εξής:

– Αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Δέσμευση του υπουργείου Υγείας για αποπληρωμή των περικεκομμένων εφημεριών σε συγκεκριμένο χρόνο. Άρση του εμποδίου ένταξης των γιατρών των ΚΥ στο 9% των πρόσθετων, προκειμένου να σταματήσει η «νόμιμη» απλήρωτη εργασία.

-Διαμόρφωση ΑΜΕΣΑ χάρτη υγείας όχι μόνο καταγραφής δομών, αλλά κυρίως των υγειονομικών αναγκών και στήριξης με στοχευμένες  προσλήψεις ιατρών και προσωπικού.

-Επαναφορά στα νοσοκομεία αναφοράς της μισθοδοσίας και του εφοδιασμού σε υλικό.

Η ΟΕΝΓΕ εξάλλου κηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου με αιτήματα τις προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ, την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και τη θεμελίωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ενώ την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου και η Ομοσπονδία κηρύσσει στάση εργασίας στα Νοσοκομεία και ΚΥ όλης της χώρας από τις 11 πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου,  διεκδικώντας τη θετική έκβαση της προσφυγής μας, κατ΄ αναλογία προς τις προσφυγές δικαστικών και ενστόλων.