ΟΕΝΓΕ: Γιατί εξαιρούνται από τις μεταθέσεις οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μόνο οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης δεν μπορούν να ζητήσουν την μετατεθούν μετά την συμπλήρωση 5ετίας σε νοσοκομεία άλλης ΔΥΠΕ διατηρώντας τον βαθμό τους... Από την ΟΕΝΓΕ αναρωτιούνται αν υπάρχει "λογική" πίσω από την απόφαση αυτή.

Διαβάστε παρακάτω το σκεπτικό που αναπτύσσουν από την Ομοσπονδία:

Με το άρθρο 29 του Ν.4461/2017 παρέχεται η δυνατότητα στους ειδικευμένους γιατρούς και οδοντίατρους κλάδου Ε.Σ.Υ που υπηρετούν σε νοσοκομεία και αποκεντρωμένες μονάδες Υγείας των Δ.Υ.ΠΕ. άγονων Α΄ περιοχών, όταν συμπληρώνουν συνολική και πραγματική υπηρεσία πέντε ετών σε αυτά, να μετατίθενται διατηρώντας το βαθμό που κατέχουν, σε νοσοκομείο, αποκεντρωμένη μονάδα των Δ.Υ.ΠΕ. οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας της χώρας, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση της ίδιας ειδικότητας. Οι μοναδικοί που εξαιρούνται από όλο το Αιγαίο είναι οι γιατροί του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης.

Είναι εντελώς παράλογο, πολύ περισσότερο που σε απόφαση του υπουργείου Υγείας που αφορούσε στην παροχή κινήτρων για τους επικουρικούς γιατρούς τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή δύο χρόνια πριν την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, ο νομός Λέσβου είχε χαρακτηριστεί ως άγονη και προβληματική περιοχή λόγω των γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών τους συνθηκών.

Αναρωτιόμαστε τι έχει αλλάξει από τον Ιούνιο του 2015; Οι λόγοι που επέβαλλαν τον χαρακτηρισμό ως άγονης περιοχής του νομού της Λέσβου έχουν εκλείψει;
Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε είχε έγκαιρα αναδείξει το ζήτημα πριν την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή αλλά και μετά στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Δυστυχώς έως τώρα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.