ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ, ΙΣΑ, ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, όλοι στα …κάγκελα για το πολυνομοσχέδιο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια, 24ωρη απεργία, απ΄όλα έχει το "μενού" των επόμενων ημερών στο χώρο της Υγείας, όσο θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή και τη Δευτέρα που θα μπει σε ψηφοφορία.

Διαβάστε τις ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ:

Η κυβέρνηση με τις γνωστές διαδικασίες fast-track φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 12/1, νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο 600 σελίδων με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης».

Νέα ασφυκτικά μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής» και καταστολής των αγώνων με προμετωπίδα το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία. Επέκταση των πλειστηριασμών, νέος πέλεκυς στα οικογενειακά επιδόματα πολύτεκνων, στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο δημόσιο, στα επιδόματα αναπηρίας.
Βάζουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση των αγώνων. Δεν είναι τυχαίο ότι το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος ξεκινάει από το πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης, από τους χώρους δουλειάς, εκεί που οργιάζει η τρομοκρατία και η αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις.

Δείχνουν τι είναι αυτό που τους φοβίζει πραγματικά.

Ας αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς. Αφού «με την απεργία δε βγαίνει τίποτα» γιατί θέλουν να ξεμπερδεύουν με το απεργιακό δικαίωμα; Μία είναι η απάντηση. Θέλουν να φιμώσουν αυτούς που αντιστέκονται, που διεκδικούν, που δεν κλείνουν τα μάτια τους σε αυτό που συμβαίνει δίπλα τους. Θωρακίζουν το αντεργατικό τους οπλοστάσιο για να έχουν λυμένα τα χέρια τους και να περνάνε μέτρα σε βάρος μας χωρίς να υπάρχουν αντιστάσεις και διεκδικήσεις. Να μην τους το επιτρέψουμε.

Είναι προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιαστεί ως θεματοφύλακας των δημοκρατικών διαδικασιών τη στιγμή που φέρνει «νύχτα», σαν τον κλέφτη στη Βουλή, το ένα μετά το άλλο, νομοσχέδια που σαρώνουν τα δικαιώματα μας. Όπως έκαναν με το νομοσχέδιο έκτρωμα για το χρόνο εργασίας.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, τους ασθενείς μας. Να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να επικρατήσει πέπλο σιωπής. Δε συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή αθλιότητα.

Ορθώνουμε το ανάστημα μας απέναντι στη βαρβαρότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν. Δίνουμε μαχητική, δυναμική, απεργιακή απάντηση.

Η ΟΕΝΓΕ παίρνει θέση μάχης και συντάσσεται στον αγώνα μαζί με τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα, τα Εργατικά Κέντρα που έχουν προκηρύξει απεργία, την Παρασκευή 12/1, ημέρα κατάθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου. Κόντρα σε όλους όσους βάζουν εμπόδια και υπονομεύουν με κάθε τρόπο τους αγώνες μας. Δίνουμε το αγωνιστικό «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Παρασκευή. Παίρνουμε μέρος στις καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες ως και τη μέρα που θα φέρουν προς ψήφιση τα νέα μέτρα.

Καλούμε τις Ενώσεις τις μέρες που απομένουν, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία της απεργίας.

Απεργούμε για:
-Να υπερασπιστούμε το κατακτημένο με αγώνες και θυσίες δικαίωμα στην απεργία.
-Την απαγόρευση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας.
-Υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. -Κατάργηση του νομοθετικού εκτρώματος που διευθετεί το χρόνο εργασίας.
-Αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών μας απωλειών, πρόσφατων και παλιότερων.
-Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός επιμελητής, κανένας συμβασιούχος.
-Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
-Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλο το λαό.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/1

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ:

Η ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 13/01/18 για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Διαβάστε την στήριξη του ΙΣΑ στην ΕΙΝΑΠ:

Ο ΙΣΑ στηρίζει την κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ στις 12 Ιανουαρίου. Ο ΙΣΑ στηρίζει την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία της ΕΙΝΑΠ την Παρασκευή 12/1/2018 για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία και καλεί όλα τα μέλη του να συμμετέχουν σε αυτή.

Διαβάστε τις θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ:

Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 3ωρη Στάση Εργασίας την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου. Συμμετέχει στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ ώρα 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα άλλα Συλλαλητήρια που οργανώνει σε όλη τη χώρα, με αίτημα την απόσυρση του βάρβαρου, αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της 3ης Αξιολόγησης.

Γι άλλη μία φορά η κυβέρνηση τσακίζει το εισόδημα των πολιτών, μισθούς και συντάξεις. Από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη φτάσαμε στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό λαϊκών πρώτων κατοικιών.

Από τις διαβεβαιώσεις που μας έδιναν οι Υπουργοί της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται ζήτημα για την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας συστήνεται Επιτροπή η οποία θα εξετάσει την τύχη του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με βάση το Ν. 4354/2015 που προβλέπει την ευθυγράμμισή του με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν θα επιτρέψουμε την περικοπή ή τον περιορισμό του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Διεκδικούμε την αύξησή του και την επέκτασή του και σε άλλες ειδικότητες.

Διεκδικούμε την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αν είναι δυνατόν υποτίθεται αριστερή κυβέρνηση να περικόψει συνδικαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία.
Πώς είναι δυνατόν να προγραμματίσει απεργία ένα πρωτοβάθμια σωματείο στα Νοσοκομεία όταν απαιτείται για τη λήψη της απεργίας απαρτία στη Γενική Συνέλευση το 50% +1 των μελών του Σωματείου. Για να συμμετάσχει τέτοιος αριθμός μελών, τα Νοσοκομεία θα πρέπει να αναστείλουν κάθε φορά την λειτουργία των χειρουργείων, των μονάδων, των ΤΕΠ και άλλων σημαντικών για τη δημόσια υγεία υπηρεσιών.

Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχαν πάρει τα όπλα.
Αυτή είναι η πρώτη απάντησή μας. Στο Γενικό μας Συμβούλιο την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 θα προγραμματίσουμε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε τις θέσεις της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά:

«Η ΠΑΣΥΝΟ σε επιφυλακή για τα ΒΑΕ»

Όπως είναι ήδη γνωστό με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Νόμου 4354/2015, όπως αυτές ισχύουν μετά την τροποποίησή τους από το άρθρο 54 του ν.4384/2016, «Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4024/2011 εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύψος, με τους ίδιους όρους και με τις ίδιες προϋποθέσεις στους δικαιούχους που έχουν οριστεί με τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων, καθώς και αυτών του άρθρου 67 του ν. 4235/2014 (Α’ 32), εκτός από τις περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής από τα καθήκοντα ή την εργασία τους για συνδικαλιστικούς λόγους με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017».

Όπως προκύπτει από την διατύπωση των ανωτέρω διατάξεων, ο νομοθέτης προσδιορίζει ως ημερομηνία ορόσημο για την μεταβολή του καθεστώτος καταβολής του συγκεκριμένου επιδόματος την 31η-12-2017. Η εν λόγω διάταξη είναι προφανές ότι δημιούργησε μια εύλογη αβεβαιότητα ως προς την τύχη του επιδόματος μετά την 1η-01-2018.

Επί του ως άνω ζητήματος ήδη δημοσιεύτηκε η υπ’αριθμ. οικ. 2/93544/ΓΔΠ/02-01-2018 εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η καταληκτική ημερομηνία της 31ης-12-2017 χαρακτηρίζεται ως ενδεικτική, οπότε εξακολουθεί η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος.

Ενόψει της ως άνω εγκυκλίου χωρούν οι ακόλουθες σκέψεις.

Ευθύς εξαρχής θα πρέπει να παρατηρηθεί, ότι ο χαρακτηρισμός μιας προθεσμίας, που τίθεται από το νομοθέτη, ως αποκλειστικής ή ενδεικτικής αποτελεί πρωτίστως ζήτημα ερμηνείας των επίμαχων νομοθετικών διατάξεων. Ο πλέον, δε, αρμόδιος φορέας για την ερμηνεία των νομοθετικών διατάξεων είναι είτε ο ίδιος ο νομοθέτης, είτε τα Δικαστήρια. Με άλλα λόγια δεν είναι σύνηθες να ενεργείται χαρακτηρισμός μιας προθεσμίας ως ενδεικτικού χαρακτήρα από την διοίκηση, μέσω εγκυκλίου.

Εξάλλου ένας τέτοιος χαρακτηρισμός δεν παράγει, καταρχήν, κάποια νομική δέσμευση ως
προς τον αληθή χαρακτήρα της εν λόγω προθεσμίας ως ενδεικτικής. Πέραν των παραπάνω σκέψεων οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι δια του χαρακτηρισμού της επίμαχης προθεσμίας ως ενδεικτικής ουδόλως εξαλείφεται, αλλά αντιθέτως ενισχύεται το στοιχείο της αβεβαιότητας, αφού επί της ουσίας παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση η ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα μισθολογικής συμπίεσης των νοσηλευτών είναι εκ προοιμίου καταδικαστέα, λαμβανομένων, ιδίως, υπόψη των συνθηκών απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                       Ο Γ. Γραμματέας
Αριστείδης Δάγλας         Γεώργιος Αβραμίδης