«Όχι» στον πνιγμό «ναι» στην ασφαλή διασκέδαση στην θάλασσα και την πισίνα

  • Iatropedia
Ξεκίνησε το "Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό" από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Το «A Chance for Children Foundation» που ίδρυσε ο Σκηνοθέτης του Baywatch, το «International Swimming Hall of Fame», το «Princess Charlene of Monaco Foundation», τα Διεθνή Βραβεία «Giuseppe Sciacca» και οι φορείς ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ, ΕΟΥΔΑ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ΠΕΝΕΛΦΑ και ΣΕΕΔΑ, στηρίζουν το πρόγραμμα για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στα ατυχήματα του νερού και την αθλητική ναυαγοσωστική.

Ο Γιάννης Μπασκόζος δήλωσε: «Για πρώτη Ελλάδα οργανώνει ένα εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης των ατυχημάτων στο νερό με μηδενικό κόστος για το κράτος, διεθνείς συνεργασίες και διαχρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Η ΓΓΔΥ επιδιώκει να αποτελέσει τον εγγυητή της ασφάλειας και της πρόληψης των ατυχημάτων αυτό το καλοκαίρι».

O πνιγμός και τα ατυχήματα στο νερό, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους ετησίως από πνιγμό. Επίσης, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων, λ.χ. μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη από βουτιά και θάνατος από πρόσκρουση μηχανοκίνητου σκάφους με λουόμενο, μπορούν να λάβουν χώρα στο νερό.

Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για τα Ατυχήματα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ) του Υπουργείου Υγείας, υλοποιεί το «Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό». Σκοπός του είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία από ατυχήματα στο νερό μέσα από την ευαισθητοποίηση των πολιτών στους κινδύνους γύρω από το νερό και της δια βίου ετοιμότητας μέσω άσκησης με προγράμματα αθλητικής ναυαγοσωστικής (βλέπε sportlifesaving.blogspot.gr). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 εκπαιδευτικές ενότητες (που οδηγούν στη λήψη αντίστοιχου αριθμού βεβαιώσεων κατανόησης), οπτικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία σε κατασκηνώσεις και άλλους φορείς, αφίσα, φυλλάδιο και ένα τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα για τον πνιγμό. Το πρόγραμμα, που θα εμπλουτιστεί στο μέλλον, διατίθεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ΕΔΩ:

http://www.moh.gov.gr/articles/ethniko-programma-asfaleias-sto-nero

Την στήριξή τους στην εποπτεύουσα αρχή της ΓΓΔΥ του υπουργείο Υγείας προσέφεραν 10 οργανισμοί δια μέσου των εκπροσώπων τους.

Δες εδώ το βίντεο του Εθνικού Προγράμματος με τίτλο: «Έλληνα Προφυλάξου από τον Πνιγμό».

https://www.youtube.com/watch?v=AxcsQmW1Kso