«Όχι» στην βία και τους τραμπουκισμούς λένε οι νέοι γιατροί που διεκδικούν αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα υγείας

  • Iatropedia
Το γεγονός με την ειδικευόμενη παιδίατρο που ξυλοκοπήθηκε από πατέρα ασθενούς στο νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει εξοργίσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς ενώ οι εκπρόσωποι του Κινήματος Νέων Γιατρών αντέδρασε σήμερα απαιτώντας την τιμωρία του υπεύθυνου για το συμβάν και την διασφάλιση της εργασίας τους.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με θλίψη και οργή παρακολουθούν τα μέλη του Κινήματος Νέων Γιατρών τα αυξανόμενα κρούσματα βίας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Υποαμειβόμενοι, χωρίς επαρκή υλικά και σύγχρονο εξοπλισμό και εξοντωμένοι από τις αμέτρητες ώρες εργασίας, τώρα οι γιατροί έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους ορισμένων πολιτών οι οποίοι αντί να ρίχνουν τις ευθύνες για τα προβλήματα των νοσοκομείων στην Πολιτεία, ξεσπούν την οργή τους στους μόνους συμμάχους τους στον αγώνα για δωρεάν περίθαλψη: Τους γιατρούς και μάλιστα τους νέους ειδικευόμενους που βγαίνουν στο επάγγελμα στην πιο δύσκολη συγκυρία.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΚΙΝΙ:

Τα κρούσματα βίας κατά εργαζόμενων Ιατρών είναι ολοένα και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, αλλά το συγκεκριμένο ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας αλλά και λογικής. Ο ξυλοδαρμός γυναίκας ιατρού η οποία μάλιστα ειδικεύεται στον τόσο ευαίσθητο τομέα της υγείας μικρών παιδιών, αποτελεί για μας ένα κατάπτυστο δείγμα φασιστικής βίας η οποία εξαπλώνεται στην κοινωνία αλλά και στους χώρους δουλειάς μας.

Παρακολουθούμε τα γεγονότα με μεγάλη προσοχή, θλίψη αλλά και οργή, αντιλαμβανόμενοι ότι αντανακλαστικά σεβασμού απέναντι στους λειτουργούς υγείας αρχίζουν και χάνονται με ταχείς και επικίνδυνους ρυθμούς και αντικαθίστανται από πρακτικές υποκόσμου, υποκουλτούρας, εκφασισμού.

Έχουμε κρούσει πάμπολλες φορές τον κώδωνα του κινδύνου για την εξευτελιστική κατάντια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για τους μισθούς πείνας των εργαζομένων στο χώρο, για την επικινδυνότητα της δουλειάς μας. Η πραγματικότητα δεν επιτρέπει σε κανέναν να κλείνει τα μάτια. Απλήρωτοι γιατροί εργάζονται και εκπαιδεύονται σε ιδρύματα ανεπαρκώς εξοπλισμένα, με ωράρια επικίνδυνα για τους ίδιους και τους ασθενείς τους. Με αυτοθυσία προσπαθούμε καθημερινά να κρατήσουμε ό,τι έχει απομείνει όρθιο, δεχόμενοι τραμπουκισμούς και εξευτελισμούς ετών σπουδών και κόπων.

ΛΕΜΕ, ΩΣ ΕΔΩ!

· Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη συνάδελφο, της ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία της.

· Απαιτούμε από το συγκεκριμένο, αλλά και από όλα τα νοσοκομεία επαρκή διαφύλαξη της εργασίας μας.

· Απαιτούμε την αυτόβουλη άσκηση μήνυσης στον δράστη ο οποίος προέβη σε σωματικές βλάβες εις βάρος της συναδέλφου, εκ μέρους των ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ και όχι μόνο ευχολόγια.

· Απαιτούμε την άμεση έκδοση καταδικαστικών ψηφισμάτων από το σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου, του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου.

· Ευελπιστούμε σε μια επί της ουσίας συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.

Παρακολουθούμε στενά το θέμα και αναμένουμε τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο κρούσμα βίας σε δημόσιο νοσοκομείο! Χτύπησαν γιατρούς και νοσηλευτές στην Φλώρινα!