Ο Σωτήρης Μπερσίμης στον ΙΣΘ για τα ανοιχτά θέματα των γιατρών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνάντηση του ΔΣ του Ι.Σ.Θ. με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη έλυσε πολλές απορίες των γιατρών της Θεσσαλονίκης για τις συμβάσεις με τους γενικούς γιατρούς με τον πρόεδρο του ΙΣΘ, Θανάση Εξαδάκτυλο να επισημαίνει ωστόσο ότι η οργάνωση της ΠΦΥ από την κυβέρνηση είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε την έκπληξη του ΔΣ για την επιμονή της ηγεσίας του υπουργείου μετά και το πρόσφατο ναυάγιο των ΤΟΜΥ να επισημαίνει στο εγχείρημα και ζήτησε αναθεώρηση των σχεδιασμών του και έναρξη διαλόγου για την ΠΦΥ στη βάση της ελεύθερης επιλογής γιατρού.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι με αξιοποίηση της πληθώρας των ειδικών γιατρών που διαθέτει η χώρα και αμοιβές αξιοπρεπείς και δίκαιες ώστε να μην υποβαθμιστεί η παρεχόμενη ιατρική υπηρεσία προς τους ασθενείς, μπορεί να δημιουργηθεί μια λειτουργική ΠΦΥ στη χώρα.

Από τη συζήτηση προκύπτει ότι η πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι διασφαλισμένο δικαίωμα όλων των γιατρών και δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επιβολή gatekeeping.

Ο ΕΟΠΥΥ προγραμματίζει την αντικατάσταση των συμβάσεων που ισχύουν σήμερα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους οικογενειακούς ιατρούς.

Οι δε συμβάσεις των ιατρών των υπολοίπων ειδικοτήτων θα συζητηθούν στην συνέχεια. Για τη σύναψη των συμβάσεων επόμενης φάσης με ειδικούς ιατρούς – όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ – θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία μοριοδότησης των ενδιαφερομένων.

Αναφορικά με την εξόφληση παλαιών οφειλών προς κλινικούς και εργαστηριακούς, ενημέρωσε ότι προγραμματίζουν την εξόφληση τους μέχρι το καλοκαίρι.

Οι θέσεις του ΙΣΘ θα συζητηθούν και θα καθοριστούν στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11/2 στις 10 π.μ στα γραφεία του ΙΣΘ (Πλ. Αριστοτέλους 4).