Ο Σαίξπηρ είναι φάρμακο για τις ψυχικές ασθένειες!

  • Iatropedia
Από το Στράτφορντ ο Σαίξπηρ «βρέθηκε» στην διάσημη παραλία Ιπανίμα του Ρίο, αυτή τη φορά όχι για να διασκεδάσει αλλά για να γιατρέψει ανθρώπους με σχιζοφρένεια και σοβαρές ψυχώσεις.

Ο Βραζιλιάνος ψυχίατρος Victor Pordeus Nise da Silveira του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου του Ρίο ντε Τζανέϊρο ο οποίος είναι και ηθοποιός, πηγαίνει τους ασθενείς του στην παραλία και εκεί παίζουν όλοι μαζί έργα του Σαίξπηρ, καθώς θεωρεί ότι τα κλασσικά αυτά αριστουργήματα τους κάνουν περισσότερο καλό ακόμα κι από τα φάρμακα. Γιατί όμως ειδικά Σαίξπηρ;

Όπως εξηγεί ο ίδιος, μέσα στα έργα του διάσημου Άγγλου συγγραφέα υπάρχουν όλα εκείνα τα συναισθήματα που πρέπει να εκφράσει ο άνθρωπος αλλά και οι ρόλοι που παίζει κανείς στην κοινωνία. Οι ασθενείς του λοιπόν, υποδυόμενοι τους ρόλους του Σαίξπηρ, μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν διαφορετικά αλλά και να κατανοήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο.

Από τα έργα του Σαίξπηρ πάντως, ένα είναι αυτό που αποτελεί το κορυφαίο «φάρμακο» σύμφωνα με τον καλό γιατρό: Ο Άμλετ. Και γιατί ειδικά Άμλετ; Επειδή, όπως εξηγεί, το συγκεκριμένο έργο περιέχει όλους τους αρχετυπικούς χαρακτήρες και τα έντονα συναισθήματα που «μιλούν» στη ψυχή και στο μυαλό του κάθε ανθρώπου.