Ο πρωτοχρονιάτικος πόλεμος της δραστικής ουσίας! Στα δικαστήρια και πάλι οι γιατροί

  • Iatropedia
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θεωρεί δεδομένα και τελειωμένη πια την υπόθεση της συνταγογράφησης βάση της δραστικής ουσίας όπως εξάλλου έχουμε δεσμευτεί και στους τροικανούς, δε σημαίνει όμως ότι η υπόθεση έχει κλείσει και για τους γιατρούς που συνεχίζουν τις δικαστικές διαμάχες για να ακυρωθεί η σχετική απόφαση.

Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) προσέφυγε εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης που επιβάλει την υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους ιατρούς με βάση αποκλειστικά τη δραστική ουσία.

Και αυτό επειδή ο ΙΣΑ θεωρεί ότι «η απόφαση αυτή παραγνωρίζει ότι η άσκηση της Ιατρικής συνιστά ένα επιστημονικό λειτούργημα, και ότι οι ιατροί είναι εκείνοι οι οποίοι με βάση τη γνώση και την πείρα τους θα πρέπει να κρίνουν το πλέον κατάλληλο και ενδεδειγμένο για τον ασθενή τους φάρμακο, χωρίς η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων να συνιστά επαρκή έρεισμα για την αλλοίωση της φύσης της ίδιας της ιατρικής, ιδιαίτερα στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας υγείας».

Κατά τους γιατρούς η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει ευθέως το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία και την προστασία της προσωπικότητας των ιατρών ως επιστημόνων, αλλά και θίγει ευθέως τις αρχές της αναλογικότητας και του Κράτους Δικαίου.

Η υπόθεση πάντως της δραστικής ουσίας δεν αναμένεται να κλείσει άμεσα καθώς οι γιατροί αναμένεται και στο νέο έτος να δραστηριοποιηθούν με κάθε τρόπο ώστε να αποτρέψουν την πλήρη εφαρμογή της.