Ο προγεννητικός έλεγχος μπορεί να ανιχνεύσει καρκίνο στις έγκυες

  • Iatropedia
Αν και ο προγεννητικός έλεγχος εφαρμόζεται ευρέως στις έγκυες γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με διαταραχές χρωμοσώματος, όπως το σύνδρομο Down, μια νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι ορισμένες προγεννητικές εξετάσεις μπορούν επίσης να αποκαλύψουν δείκτες καρκίνου στις μέλλουσες μητέρες.

Η έρευνα που έγινε από το Ιατρικό Κέντρο Tufts στις ΗΠΑ, εστίασε στις περιπτώσεις οκτώ εγκύων με μη-κανονικά αποτελέσματα στους προγεννητικούς ελέγχους που τους είχαν γίνει. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Diana Bianchi, υποστηρίζει ότι αν υπάρχει καρκίνος, ο όγκος αφήνει δικό του DNA στο αίμα της μητέρας και αυτή η ανισορροπία φαίνεται σε συγκεκριμένους προγεννητικούς ελέγχους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 39χρονης Marin Mejia, η οποία, όντας έγκυος στον γιο της, Owen, έκανε έναν τέτοιο έλεγχο και στο αίμα της οι γιατροί εντόπισαν ορισμένους ανώμαλους δείκτες. Το μωρό της ήταν καλά στην υγεία του, αλλά η ίδια διαγνώστηκε με καρκίνο του ορθού και, μάλιστα, σε προχωρημένο στάδιο.

Οι γιατροί της έκαναν καισαρική τομή στις 32 εβδομάδες κύησης, προκειμένου η ίδια να ξεκινήσει άμεσα χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

http://www.cbsnews.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πιο απλός τρόπος για να βρείτε τις γόνιμες μέρες σας

Χαμός σε Κίνα και ΗΠΑ με το “Wi-Fi για εγκύους”