Ο πόλεμος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα! Είναι ή δεν είναι επιβλαβή;

  • Iatropedia
Στην αντεπίθεση περνούν οι επιχειρήσεις που πωλούν ηλεκτρονικά τσιγάρα μετά την έρευνα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου επιβλαβές με το κανονικό. Τι λένε οι επιχειρήσεις;

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) υποστηρίζει ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση και επισημαίνει: «Υπάρχουν δεκάδες έρευνες, σε διεθνές και κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο, που αποδεικνύουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο. Οι έρευνες αυτές δεν έχουν αμφισβητηθεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα και ευρήματα σε κανένα διεθνές φόρουμ. Ανάλογες έρευνες, που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, έχουν γίνει και από ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, χωρίς ωστόσο ποτέ να προβληθούν από τα ελληνικά ΜΜΕ».

Ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου επιβλαβές με το κανονικό, είναι παραπλανητική επειδή: α) αναμιγνύει στα συμπεράσματά της το ηλεκτρονικό τσιγάρο με άλλα προϊόντα καπνού (Light τσιγάρα, chewing tobacco, snus, κλπ), με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καμία απολύτως σχέση ως παρασκεύασμα.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει καπνό. Η ανάμειξη αυτή απλώς δημιουργεί εντυπώσεις σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει» διαβεβαιώνει ο σύνδεσμος.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αποφανθεί ότι απαγορεύεται η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να προβεί σε εντατικούς ελέγχους με αποτέλεσμα το προϊόν να κυκλοφορεί κανονικά στην ελληνική αγορά.