Ο μύθος του «υγιούς παχύσαρκου»

  • Iatropedia
«Τρώω ότι θέλω και δεν παθαίνω τίποτα! Εντάξει, τα ’χω τα κιλάκια μου, και τι έγινε; Μια χαρά είμαι όπως βλέπεις…» Θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός γνωστού μύθου, του «υγιούς παχύσαρκου», όμως οι επιστήμονες δεν πιστεύουν τέτοια παραμύθια. Και το απέδειξαν.

Πολλοί παχύσαρκοι μπορεί να δείχνουν «μια χαρά», όμως απλώς… δείχνουν, δεν είναι. Και σε αυτό οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: ο μύθος της «υγιούς παχυσαρκίας» είναι ένα επικίνδυνο οξύμωρο καθώς η πλασματική αυτή εικόνα της υγείας δεν διαρκεί πολύ.

Τα αποτελέσματα μακροχρόνιας έρευνας που δημοσιεύονται στo Journal of the American College of Cardiology έρχονται τώρα να επιβεβαιώσουν παλαιότερες έρευνες που κατεδείκνυαν ότι οι υπέρβαροι έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να εκδηλώσουν κάποια μορφή καρκίνου καθώς περνούν τα χρόνια.

Παρακολουθώντας περισσότερους από 2.500 ανθρώπους ηλικίας από 39 έως 62 ετών στην βάση της «υγιούς παχυσαρκίας», δηλ. οι συμμετέχοντες να μην έχουν υψηλή πίεση, αυξημένη χοληστερίνη ή προβλήματα μεταβολισμού, είκοσι χρόνια αργότερα οι ερευνητές είδαν ότι οι μισοί από τους χαρακτηρισθέντες ως «υγιείς παχύσαρκοι» έπαψαν να είναι υγιείς.

Από αυτούς, μόνο το 11% που ήταν υπέρβαροι στην αρχή της έρευνας επέστρεψαν στο κανονικό τους βάρος. Η υπόθεση ότι η υγιής παχυσαρκία είναι σταθερή με την πάροδο του χρόνου απλώς δεν ισχύει, δηλώνουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας πως είναι μια κατάσταση «υψηλού κινδύνου» με σοβαρές συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έφυγε από τη ζωή ο πιο παχύσαρκος άνθρωπος στον κόσμο!

Αυτοί είναι οι 5 παχύτεροι άνθρωποι στον κόσμο- ΦΩΤΟ