Ο καρκίνος στην Ελλάδα: Σοκάρουν οι αριθμοί – Πλήρη στατιστικά και πρόβλεψη δεκαετίας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, της νόσου που σε παγκόσμιο επίπεδο της έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός “επάρατη”, αφού αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παράγοντες θνησιμότητας του ανθρώπου.

Δυστυχώς, ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που παραμένει ανίατη, παρά τις πολύ εστιασμένες προσπάθειες που γίνονται από την ιατρική και γενικότερα επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουν γίνει μεγάλα άλματα για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση του καρκίνου τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά, εν τέλει, οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα.

Και οι αριθμοί δείχνουν ότι ο καρκίνος εξακολουθεί να έχει μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. Τα στοιχεία που ακολουθούν αφορούν την Ελλάδα και προέρχονται από το “Globocan Project” της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer – IARC) του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Είναι ό,τι πιο έγκυρο και επίσημο υπάρχει όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο στόχος του Globocan Project είναι να παρέχει σύγχρονες εκτιμήσεις της επίπτωσης, της θνησιμότητας και της επικράτησης των βασικών τύπων καρκίνου, σε εθνικό επίπεδο, για 184 χώρες στον κόσμο. Οι υπολογισμοί βασίζονται στο 2012, που είναι και η τελευταία διαθέσιμη χρονιά τέτοιας παγκόσμιας στατιστικής αποτύπωσης του καρκίνου. Από εκεί και πέρα, με μαθηματικά μοντέλα και εξειδικευμένους αλγόριθμους, αυτά τα νούμερα εφαρμόζονται στον πληθυσμό κάθε χώρας και παρουσιάζονται εκτιμήσεις για το 2016 και προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Τα στοιχεία σε κάθε περίπτωση αφορούν ενήλικο πληθυσμό μόνο (ηλικίας 15 ετών και άνω).

Καρκίνος στην Ελλάδα: Νέα κρούσματα και θάνατοι από κάθε τύπο καρκίνου ΣΥΝΟΛΙΚΑ (όλες οι ηλικίες)

Οι μπλε μπάρες απεικονίζουν τα νέα κρούσματα και οι κόκκινες μπάρες τους θανάτους. Ο κάθετος άξονας αναγράφει τον αριθμό και ο οριζόντιος άξονας τον κάθε ξεχωριστό τύπο καρκίνου.

καρκίνος

Όπως βλέπετε, ο πιο συχνός καρκίνος στην Ελλάδα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (6.884 νέα κρούσματα και 6.434 θάνατοι το 2012) και ακολουθούν ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Στο επόμενο γράφημα, βλέπετε την ποσοστιαία απεικόνιση όλων των καρκίνων στην Ελλάδα ανά 100.000 πολίτες της χώρας.

καρκίνος

Ελλάδα: Νέα κρούσματα και θάνατοι για ΑΝΔΡΕΣ (όλες οι ηλικίες)

καρκίνος

Ελλάδα: Νέα κρούσματα και θάνατοι για ΓΥΝΑΙΚΕΣ (όλες οι ηλικίες)

καρκίνος

Ελλάδα: Πρόβλεψη μέχρι το 2025

Στα παρακάτω γραφήματα και πίνακες, μπορείτε να δείτε την πρόβλεψη για τα κρούσματα καρκίνου στην χώρα μας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Με κίτρινο χρώμα βλέπετε το επίπεδο που ήταν τα στοιχεία το 2012 και με γαλάζιο χρώμα την πρόβλεψη/αύξηση για το 2025.

Γράφημα 1: Συνολική πρόβλεψη (άνδρες + γυναίκες, όλες οι ηλικίες)

καρκίνος

Γράφημα 2: Πρόβλεψη ξεχωριστά για άνδρες (Male) και γυναίκες (Female) για όλες τις ηλικίες

καρκίνος

Πίνακας: Τα στοιχεία επάνω στα οποία βασίζονται οι παραπάνω προβλέψεις

καρκίνος

Καρκίνος στην Ευρώπη

Τέλος, στο τελευταίο γράφημα μπορείτε να δείτε τον κίνδυνο για νέους καρκίνους στην Ευρώπη, και για τα δύο φύλα. Όσο πιο έντονα μπλε είναι η απόχρωση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Όπως βλέπετε η Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, κάτι που είναι αρκετά ενθαρρυντικό.

καρκίνος

http://globocan.iarc.fr