Ο καρκίνος χτυπά τους Έλληνες! Πόσα περιστατικά έχουμε κάθε χρόνο

  • Iatropedia
Εκτός από την κρίση και τα αμέτρητα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργεί, και ο καρκίνος πλήττει τελικά τους Έλληνες καθώς οι ειδικοί για πρώτη φορά κρατούν αρχεία νεοπλασιών και διαπιστώνουν ότι η νόσος εξαπλώνεται αλύπητα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να αποφασίσει τελικώς η ελληνική πολιτεία να δημιουργήσει ένα αρχείο όπου θα καταγράφονται όλα τα νέα περιστατικά καρκίνου. Παρότι δεκάδες γιατροί φώναζαν κάθε χρόνο ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά εάν δεν υπάρχει βάση δεδομένων, ουδείς ενδιαφερόταν να δημιουργήσει ένα αρχείο νεοπλασιών.

Τελικώς μετά από πιέσεις και της Ε.Ε. συστάθηκε το πρώτο αρχείο νεοπλασιών στο ΚΕΛΠΝΟ το οποίο βέβαια και πάλι δεν είναι πλήρες καθώς μέχρι στιγμής καταγράφονται δεδομένα μόνο σε 1 στα 3 νοσοκομεία.

Με βάση την πρώτη αυτή καταγραφή του 2012 , μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκαν 14.353 νέες περιπτώσεις καρκίνου ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι είναι πολύ περισσότερες και αγγίζουν τις 37.000. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ πρόεκυψαν από 55 νοσοκομεία από τα συνολικά 143 δημόσια, ιδιωτικά και τα στρατιωτικά.

Και δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά για το 2013 η χώρα μας να αποστείλει αξιόπιστα στοιχεία καθώς θεωρεί ότι το αρχείο νεοπλασιών είναι το “κλειδί” για την καταπολέμηση της νόσου.

Άλλωστε ο καρκίνος στις μέρες μας αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο 3,2 εκατ. Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο συνεχώς αυξάνονται και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13,1 εκατ. το 2030.

Αν ολοκληρωθεί το αρχείο νεοπλασιών ενδεχομένως η Ελλάδα να μπορεί να μιλά για χάραξη εθνικής ορθολογικής αντικαρκινικής πολιτικής καθώς μόνο τότε θα μπορέσει να αποτυπώσει το μέγεθος του προβλήματος στον πληθυσμό και να προχωρήσει σε προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης καθώς και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση και επιβίωση των ογκολογικών ασθενών.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι γιατροί εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη αρχείου νεοπλασιών μόλις το 2011 το Δεκέμβριο, υπήρξαν οι σχετικές εγκύκλιοι για τον ορισμό καταγραφέων καρκίνου σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας κάτι βέβαια που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.