Ο Κ. Λουράντος για το πρόβλημα των ελλείψεων: «Η αριθμολαγνία είναι μνημονιακό σύμπτωμα και πρέπει να εξαλειφθεί»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μεγάλο πρόβλημα που έχουν πολλές φορές αναδείξει από το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είναι οι ελλείψεις φαρμάκων ... "Το πρόβλημα παραμένει άλυτο και καθημερινό. Πρέπει η Πολιτεία να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια και να τα αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να βρισκόμαστε κάθε φορά στο γαϊτανάκι των ισχυρισμών μεταξύ εταιρειών και φαρμακαποθηκών πως ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Σε θετική κατεύθυνση είναι η άμεση ενέργεια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη να διατάξει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης όπως και η άμεση αντίδραση του ΕΟΦ να εκδώσει προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών.

Το iatropedia είχε αναδείξει το θέμα στο ρεπορτάζ που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Και είχαμε επίσης αναλύσει το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών εδώ.

Συγκεκριμένα προτείνει ο κ. Λουράντος:

-Θα πρέπει να στηριχθεί ο ΕΟΦ στο έργο του και να αναπτυχθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των φαρμάκων από την ημέρα εισαγωγής του και σε όλα τα στάδια της διακίνησης του.

-Θα πρέπει επίσης να εκλογικευθεί και το σύστημα τιμολόγησης. Τα φάρμακα δεν πρέπει να είναι ακριβά αλλά δεν πρέπει να είναι υποτιμημένα.

-Η αριθμολαγνία είναι μνημονιακό σύμπτωμα και πρέπει να εξαλειφθεί. Τα νούμερα ευημερούν 7 χρόνια τώρα και η οικονομία μας κατρακυλά στην άβυσσο του χάους.

-Θα πρέπει επίσης το υπουργείο υγείας να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με σαφές χρονοδιάγραμμα , με τους θεσμοθετημένους φορείς και να κλείσει την πόρτα σε μεμονωμένους συνομιλητές που δεν έχουν καμιά σχέση με την Υγεία .

-Από την άλλη πλευρά θα πρέπει και εμείς ως επίσημοι φορείς και σύμβουλοι της Πολιτείας, να απεμπλακούμε από τους όποιους κομματικούς εναγκαλισμούς.