Ο ΙΣΑ χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ για τα όρια συνταγογράφησης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, "συνεχίζουμε να μαχόμαστε για την αξιοπρέπεια του Έλληνα γιατρού και για την υγεία του πολίτη-ασθενή" καθώς πρόκειται για δικαίωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών από το ΣτΕ για τον περιορισμό στη συνταγογράφηση.

Με τις 1749 & 1750/2016 αποφάσεις της Ολομελείας κρίθηκε αντισυνταγματική η θέσπιση plafon στη συνταγογράφηση με Υπουργική Απόφαση, μετά από αίτηση του ΙΣΑ και του ΠΙΣ. Ειδικότερα, με τις παραπάνω αποφάσεις της η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε οριστικά ότι μη νόμιμα, χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, τέθηκαν με Υπουργική Απόφαση όρια στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Η ισχύς της απόφασης αυτής (όπως και προγενέστερης) είχε ανασταλεί με αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολής του Δικαστηρίου (ΕΑ 59/2014 και 274/2014).

Με τις πρόσφατες αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι δεν ήταν νόμιμη, ως αντισυνταγματική, η θέσπιση με υπουργική απόφαση ορίων στη συνταγογράφηση με μόνο σκοπό την οργάνωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την επίτευξη οικονομικών στόχων που την αφορούν.

Η πάγια θέση του ΙΣΑ ότι τέτοιου είδους περιορισμοί συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο του ιατρού, παρακωλύουν και περιορίζουν υπέρμετρα το έργο του και ότι σε κάθε περίπτωση η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να δίνεται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα δικαιώθηκε.

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να μάχεται για την επιστημονική, επαγγελματική και ηθική ελευθερία των ιατρών μελών του. Οικονομικά κριτήρια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν και να εκτοπίσουν την επιστημονική κρίση του ιατρού.