Ο ιός της γρίπης «προελαύνει» με 44 νεκρούς και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συμφωνήσει για τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εκτός πραγματικότητας και οποιασδήποτε λογικής είναι το ποσό με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις ιδιωτικές κλινικές για κάθε ημέρα νοσηλείας σε ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός θέλει να καταβάλλει 124 ευρώ ημερησίως, όταν το πραγματικό κόστος σε δημόσιο νοσοκομείο είναι κατά 15 φορές υψηλότερο!

Κάπως έτσι, η διαφαινόμενη τις προηγούμενες ημέρες συμφωνία του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές για να διαθέσουν οι δεύτερες κλίνες ΜΕΘ σε ασφαλισμένους του, κινδυνεύει να …πέσει στα βράχια! Κι αυτό ενώ από τις ΜΕΘ έχουν περάσει 204 άνθρωποι και έχουμε χάσει ήδη 44!

Η συμφωνία των αρχών του μήνα μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ΠΕΙΚ για διάθεση 40 κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, για να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχει περίπτωση να  μην εφαρμοστεί ούτε βέβαια να επεκταθεί…

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει – έως τα τέλη Μαρτίου – το θέμα του νοσηλίου, το οποίο αποτελεί πλέον σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εκπρόσωποι των κλινικών αποδίδουν αποκλειστικά στον ΕΟΠΥΥ τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας και για το θέμα των κλινών ΜΕΘ, λένε ότι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του προέδρου του Οργανισμού, κατανοώντας το πρόβλημα του δημόσιου συστήματος υγείας. Ωστόσο, το κόστος μίας κλίνης ΜΕΘ είναι πολύ υψηλό και άμεσα πληρωτέο στους προμηθευτές τους. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ σε πραγματικές με 124 ευρώ ημερηρίως!

Το προεδρείο της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ, σε μία εποχή με αυξημένες ανάγκες, λόγω του ιού της γρίπης. Και ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσουν σε ανακοστολόγηση του νοσηλίου ΜΕΘ στα 1.000 ευρώ, δηλαδή στο 50% του κόστους του δημοσίου νοσοκομείου, χωρίς rebate, clawback και ΦΠΑ.