Ο ιός της ευλογιάς δίνει την λύση στην αντιμετώπιση του MERS;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
mers
Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού MERS (Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής). Τροποποίησαν γενετικά ένα εμβόλιο για τον ιό της ευλογιάς, έτσι ώστε να προστατεύει τις καμήλες, το ζώο που μεταφέρει τον ιό στους ανθρώπους.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα εμποδίσει την εξάπλωση του ιού MERS στις καμήλες και, κατ’ επέκταση, στους ανθρώπους. Ο εν λόγω ιός αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι μολύνει ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Από τότε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν αναφερθεί πάνω από 1.600 περιστατικά και από αυτά περίπου 600 έχουν καταλήξει στο θάνατο του ασθενούς.

Άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, πνευμόνων, νεφρών κ.α., είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Η εξάπλωση του ιού -προς το παρόν τουλάχιστον- περιορίζεται σε όσους έχουν έλθει σε στενή επαφή με τους φορείς του ιού, όπως μέλη της οικογένειας και ιατρικό προσωπικό. Οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως ο ιός σταδιακά μεταλλαχθεί, ώστε να εξαπλώνεται πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού σε 26 χώρες, με το επίκεντρό τους στην Αραβική χερσόνησο, σύμφωνα με το BBC. Δεν υπάρχουν ακόμη θεραπείες για τον ιό, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Η ανάπτυξη εμβολίου για τις δρομάδες καμήλες αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα, καθώς πιστεύεται ότι ο ιός μολύνει τους ανθρώπους μέσω των σωματικών υγρών του ζώου, προκαλώντας αρχικά συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα.

Οι ερευνητές από την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπαρτ Χάαγκμανς του ολλανδικού Ιατρικού Κέντρου Έρασμος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δήλωσαν ότι το εμβόλιο δεν εμπόδισε τελείως την μόλυνση των καμηλών, όμως περιόρισε σημαντικά την παρουσία του ιού στον οργανισμό τους, καθώς και τα συμπτώματα της λοίμωξης.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ