Ο έρπης ζωστήρας: Δείτε ποιοι κινδυνεύουν!

  • Iatropedia
Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται με εξανθήματα που μοιάζουν με φυσαλίδες είτε στο πρόσωπο είτε σε όλο το σώμα και προκαλεί αφόρητο πόνο στους πάσχοντες. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ενήλικες κινδυνεύουν να εκδηλώσουν έρπη ζωστήρα, κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών. Περισσότερο επιρρεπείς στην εκδήλωση της νόσου είναι όσοι δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά στην παιδική ηλικία.

Μάλιστα οι πιθανότητες να κολλήσουν την νόσο αυξάνεται αν έρθουν σε επαφή με κάποιον που έχει την νόσο και ιδιαίτερα με το υγρό που περιέχουν οι φυσαλίδες του εξανθήματος των ασθενών με έρπητα ζωστήρα περιέχει τον ιό και τον μεταδίδει σε άλλα άτομα.

ποιοι κινδυνεύουν

Κινδυνεύουν να εμφανίσουν τη νόσο όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι καρκινοπαθείς, οι διαβητικοί και άλλοι

Πώς εκδηλώνεται

Ο έρπητας ζωστήρας αφήνει τα σημάδια του στο σώμα αφού εκδηλώνεται με εξανθήματα που περιέχουν φυσαλίδες στο πρόσωπο ή στο δέρμα. Μάλιστα αυτές μετά από λίγες ημέρες σπάνε ενώ αρχίζουν να υποχωρούν μετά από μια ή δυο εβδομάδες.

Πριν από την εκδήλωση του εξανθήματος υπάρχει συνήθως πόνος, φαγούρα και μυρμήγκιασμα στην Εκτός από τα εξανθήματα οι ασθενείς που έχουν κολλήσει τον έρπη ζωστήρα έχουν έντονο πονοκέφαλο, ρίγη αλλά και πυρετό.

Το ανησυχητικό είναι ότι όσο αυξάνεται η ηλικία του ασθενούς τόσο περισσότερο νιώθει πόνο ο ασθενής.

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που είναι ενεργά εναντίον του ιού της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Μόλις εμφανιστεί το τυπικό εξάνθημα πρέπει να αρχίζει άμεσα η θεραπεία. Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η θεραπεία με τα ειδικά αντιιικά φάρμακα τόσο λιγότερο σοβαρή και μικρότερης διάρκειας θα είναι η νόσος.

http://www.webmd.com

National Institutes of Health

National Library of Medicine

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρπης Ζωστήρ: όσα πρέπει να γνωρίζετε

National Institutes of Health

National Library of Medicine