Ο Έμπολα μεταλλάσσεται –ευτυχώς– πιο αργά απ’ ότι πιστεύεται

  • Iatropedia
Νέα διεθνής μελέτη δείχνει ότι ο ιός του αιμορραγικού πυρετού που έκανε θραύση σε χώρες της Δυτικής Αφρικής κατά τον περασμένο χρόνο μεταλλάσσεται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι σε προηγούμενες επιδημίες.

Η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατη έρευνα που επεσήμαινε ότι ο Έμπολα μεταλλάσσεται με διπλάσια ταχύτητα απ’ ότι έχει καταγραφεί, καθώς ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού βρέθηκε ελαφρώς μόνο υψηλότερος στην τελευταία επιδημία στην Δ. Αφρική. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα νέα ευρήματα «καθησυχαστικά» διότι έτσι οι επιστήμονες που δουλεύουν πάνω σε μακροπρόθεσμες λύσεις για τον Έμπολα, όπως είναι η ανάπτυξη νέων εμβολίων και θεραπειών, θα εργασθούν σε ήδη μεταλλαγμένη στελέχη του ιού, εξηγούν.

Ωστόσο, παρόλο που η επιδημία βρίσκεται σε σχετική ύφεση τους τελευταίους μήνες, με τον αριθμό νέων κρουσμάτων να εμφανίζει κάμψη, τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ο Έμπολα μετρά μέχρι τώρα περισσότερους από 11.000 νεκρούς στην Γουϊνέα, την Σιέρρα Λεόνε και την Λιβερία και ο Miles Carroll, επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου μικροβιολογίας στο Public Health England το οποίο ηγείται της σχετικής έρευνας, εξακολουθεί να ψάχνει με ποιόν τρόπο μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται ο φονικός ιός αναλύοντας δείγματα που συλλέγει το Ευρωπαϊκό Κινητό Εργαστήριο.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα, ο Carrol και η ομάδα του πιστεύουν πως ένας από τους βασικούς παράγοντες της φονικότητας του ιού είναι το γενετικό υλικό του μολυσθέντος ατόμου παρά οι αλλαγές στον ιό αυτόν καθ’ εαυτόν. Δηλαδή, όσοι γλύτωσαν ενδεχομένως σώθηκαν από… τα ίδια τους τα γονίδια. «Η επόμενη μελέτη μας θα διερευνήσει αυτήν την θεωρία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπευτικές επιλογές» επισημαίνει.