Ο Έμπολα «χτυπάει» δύο φορές!

  • Iatropedia
Οι υγειονομικές αρχές της «απαλλαγμένης από τον Έμπολα» Λιβερίας επιβεβαίωσαν και δεύτερο θάνατο εξαιτίας του ιού του αιμορραγικού πυρετού. Ο φονικός ιός δεν λέει να φύγει από την Δυτική Αφρική την ώρα μάλιστα που πολλές ξένες αποστολές αρωγής μειώνουν την παρουσία τους εκεί…

Επτά εβδομάδες μετά την ανακήρυξη της Λιβερίας «καθαρή από Έμπολα» ο ιός του αιμορραγικού πυρετού διεκδίκησε μια ακόμη ζωή έπειτα από τον εντοπισμό του ιού στην σωρό ενός 17χρονου μόλις μερικές ημέρες νωρίτερα. Ο δεύτερος θάνατος από Έμπολα προβληματίζει τις τοπικές αρχές, τους ειδικούς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς δείχνει ότι η επιδημία που κόστισε την ζωή σε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους έρχεται τώρα για την «ρεβάνς».

Η χώρα χαρακτηρίσθηκε «καθαρή» από τον ιό στις 9 Μαΐου και ήδη ορισμένες ξένες αποστολές αρωγής έχουν μειώσει την παρουσία τους ή έχουν αποχωρήσει. Όμως το ενδεχόμενο «αναζωπύρωσης» της επιδημίας αλλάζει τα δεδομένα και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι ο ιός «ήλθε για να μείνει». Την ώρα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναπτύσσει ή δοκιμάζει πιθανά εμβόλια κατά του ιού, το γεγονός ότι και οι δύο νέοι θάνατοι σημειώθηκαν σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην λιβεριανή πρωτεύουσα Μονρόβια εντείνει την ανησυχία για πιθανό νέο γύρο της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τον Δεκέμβριο του 2013 η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιδημία Έμπολα μετρά 11.207 θύματα στην Λιβερία, την Γουϊνέα και την Σιέρρα Λεόνε, με περίπου το 43% των θανάτων να έχουν καταγραφεί στη Λιβερία. Μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα είχαν αναφερθεί 12 νέα κρούσματα στην Γουϊνέα και 8 στην Σιέρρα Λεόνε, με τις αρχές να έχουν σημάνει επιφυλακή για την αποτροπή της επανεμφάνισης της νόσου.