Ο Εισαγγελέας ζήτησε οικονομικό και φορολογικό έλεγχο για την υπόθεση της Novartis

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με εντολή του o Oικονομικός Εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, ζήτησε να ανοίξουν οι "ύποπτοι" λογαριασμοί που σχετίζονται με την εταιρεία και λογαριασμοί στελεχών της που περιλαμβάνονται σε λίστες μεγαλοκαταθετών.

Οι έλεγχοι των οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της εταιρίας έχουν στόχο να εντοπίσουν αν έχουν λάβει χώρα τα αδικήματα φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για θέματα διαφθοράς στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας και επιχειρήθηκε συντονισμός ενεργειών ώστε να έρθουν στο φως στοιχεία που θα βοηθήσουν την Δικαιοσύνη στο έργο της.

Προηγούμενη έρευνα που είχε ζητηθεί από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά το 2012 είχε ως αποτέλεσμα ένα μικρό, μάλλον ελλιπές πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας που δεν άφησε ικανοποιημένο τον τότε υπουργό ο οποίος ζήτησε να επαναληφθεί. Ωστόσο ποτέ δεν έφτασε κάτι στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αντίστοιχη έρευνα διενεργείται ως γνωστός και στις ΗΠΑ όπου μάλιστα έχουν μεταβεί και καταθέσει από τα Χριστούγεννα δύο πρώην στελέχη της εταιρίας στην Ελλάδα. Στο σκάνδαλο φαίνεται ότι εμπλέκονται πολιτικοί, μεγαλογιατροί αλλά και εταιρίες εκτός Ελλάδος που «ξέπλεναν» μεγάλα ποσά… Η λίστα με τα 4000 ονόματα ωστόσο φαντάζει στους γνώστες του χώρου, υπερβολική, καθώς σίγουρα αφορά και συνεργάτες που η εταιρία νομίμως έστελνε σε συνέδρια και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τις «χρυσές» εταιρικές κάρτες και τα υπέρογκα ποσά που φέρονται να έλαβαν κάποιοι…