Ο διαβήτης Τύπου 2 ίσως προκαλείται (και) από βακτήρια

  • Iatropedia
Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι μια αντιβακτηριακή θεραπεία ή ένα εμβόλιο θα συνέβαλε στην αποτροπή της εκδήλωσης διαβήτη Τύπου 2 ή ακόμη και στην θεραπεία του.

Τα βακτήρια και οι ιοί «πρωταγωνιστούν» στην πρόκληση μολυσματικών νόσων ωστόσο έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση και άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του στομαχικού έλκους. Τώρα, μικροβιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα υποστηρίζουν σε μελέτη τους ότι τα βακτήρια ίσως ευθύνονται και για μια από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες της εποχής μας –τον διαβήτη Τύπου 2.

Σε πειράματα με κουνέλια, ομάδα ερευνητών στο Carver College of Medicine του Πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη έκθεση των ζώων σε μια τοξίνη που παράγεται από βακτήρια του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) προκάλεσε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του διαβήτη Τύπου 2, δηλαδή αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσανεξία στην γλυκόζη και συστημική φλεγμονή. «Ουσιαστικά αναπαραγάγαμε διαβήτη Τύπου 2 απλώς και μόνον με την χρόνια έκθεση των κουνελιών σε υπεραντιγόνο σταφυλόκοκκου» λέει ο Patrick Schlievert, καθηγητής Μικροβιολογίας και επικεφαλής της ομάδας.

Η παχυσαρκία δεν αποτελεί μόνο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, αλλάζει και το μικροβίωμα ενός ατόμου, το οικοσύστημα των βακτηρίων που «αποικίζουν» το σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία μας. Όταν οι άνθρωποι παίρνουν βάρος, το πιθανότερο είναι να αυξάνεται και ο αριθμός των βακτηρίων του σταφυλόκοκκου που ζουν στην επιφάνεια του δέρματός τους, εξηγούν οι επιστήμονες. Και η χρόνια έκθεσή τους στα υπεραντιγόνα που παράγουν τα βακτήρια αυτά οδηγεί στα ευρήματα των πειραμάτων με τα κουνέλια…

Πρόσφατη μελέτη της ομάδας στο περιοδικό mBio είχε δείξει ότι τα βακτηριακά υπεραντιγόνα αλληλεπιδρούν με λιπώδη κύτταρα και το ανοσοποιητικό, προκαλώντας χρόνια συστημική φλεγμονή με αποτέλεσμα αντίσταση στην ινσουλίνη και τα άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα του διαβήτη Τύπου 2. Προφανώς, όλα συνδέονται. Οι ειδικοί θεωρούν ότι θεραπείες κατά των βακτηρίων σταφυλόκοκκου ή κάποιο εμβόλιο για την εξουδετέρωση των υπεραντιγόνων θα λειτουργήσουν παρεμβατικά αποτρέποντας την εκδήλωση της συγκεκριμένης μορφής διαβήτη, γι’ αυτό και ήδη δουλεύουν πάνω σε ένα τέτοιο εμβόλιο.