Ο Δ. Βαρνάβας απαντά στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Δεν εφαρμόζονται οι επισχέσεις και δεν γίνονται 200 επισκέψεις σε 3 ημέρες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Για αναγγελίες επισχέσεων που αναστατώνουν τους ασφαλισμένους και τελικά δεν γίνονται. Για παραβατική συμπεριφορά γιατρών που δηλώνουν εξάντληση μετά από συμπλήρωση 200 ραντεβού σε λίγες ημέρες. Και για μη άνοιγμα σε νέους γιατρούς κατηγορεί την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ο Δημήτρης Βαρνάβας σηκώνοντας το γάντι του προεδρείου της Ένωσης...

Όπως αναφέρει στην τελευταία απάντησή του ο κ. Βαρνάβας, «με δημόσια παρέμβασή μου έθεσα ορισμένα ζητήματα που αφορούν στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, το σωματείο που ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί τους γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Είπα λοιπόν πως, ενώ η πρόεδρος του σωματείου δηλώνει πως προβαίνει σε «αγωνιστικές κινητοποιήσεις» προκηρύσσοντας επίσχεση εργασίας στην αρχή κάθε μήνα και αναστατώνοντας τους ασθενείς, κανένα μέλος του σωματείου δεν εφαρμόζει την επίσχεση, ούτε καν η πρόεδρος που την προκήρυξε. Έθεσα επίσης ζήτημα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς ορισμένων από τους συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι δηλώνουν εξάντληση των 200 επισκέψεων σε 3 ημέρες, πράγμα που υποδηλώνει παραβατική συμπεριφορά έναντι των ασθενών και του ΕΟΠΥΥ. Έθεσα, τέλος, την ανάγκη ανοίγματος του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η απάντηση που έλαβα από το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, αν και είναι μακροσκελέστατη, αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει στα ζητήματα και αναλώνεται σε απειλές για πειθαρχική μου δίωξη. Εκμεταλλεύομαι λοιπόν το λίγο χρόνο που μένει μέχρι να υποστώ τη δίωξη για να πω τα εξής:

Όπως επιβεβαιώνεται από την απάντηση, κανένα από τα μέλη της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε επίσχεση. Ούτε καν η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ!

Είναι βέβαια γνωστό τι σημαίνει αυτή η επαναλαμβανόμενη και καθολική άρνηση των μελών να προβούν σε κινητοποιήσεις που κηρύσσει ένα σωματείο . Σημαίνει πως το όργανο που τις προκηρύσσει έχει καταστεί ανυπόληπτο.

Δυστυχώς, η ανυποληψία δεν περιορίζεται στις κινητοποιήσεις. Επεκτείνεται και στα ζητήματα της παραβατικής συμπεριφοράς, με  τα οποία το σωματείο ισχυρίζεται πως έχει ασχοληθεί. Παραδόξως κανείς δε θυμάται να υπήρξε ποτέ σχετική ανακοίνωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Υποθέτω πως η έρευνα ήταν απόρρητη και η κοινή γνώμη θα την πληροφορηθεί την επόμενη εικοσαετία.

Και το τρίτο. Η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στο ΔΣ του ΠΙΣ. Ποτέ δεν ανέφερε τίποτα για άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς. Ίσως κι αυτό συγκαταλέγεται στα απόρρητα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ασχοληθεί αμέτρητες ώρες με τα θέματα του ΕΟΠΥΥ και των οφειλών στους συμβεβλημένους γιατρούς. Παραβλέποντας τις κραυγές και τις κούφιες απειλές, ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί όλους τους γιατρούς, διεκδικώντας από τον ΕΟΠΥΥ συλλογική σύμβαση ανοιχτή σε όλους και κυρίως στους νέους γιατρούς, με όρους που συμφέρουν τους συναδέλφους και  καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας.