Ο χρεωμένος ΕΟΠΥΥ και η μάχη της …καρέκλας! Ποια ονόματα «παίζουν»

  • Iatropedia
Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να είναι χρεωμένος μέχρι εκεί που δεν …παίρνει, αυτό όμως δε φαίνεται να έχει και πολύ μεγάλη σημασία για τους μνηστήρες της θέσης του Προέδρου. Η νέα κυβέρνηση έφερε και νέες φιλοδοξίες για τα στελέχη της ΝΔ και όχι μόνο, πολλά από τα οποία επιδιώκουν με πιέσεις να αναλάβουν επικεφαλής στον ΕΟΠΥΥ. Ποια ονόματα παίζουν και τι πιέσεις ασκούνται;

Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να είναι καταχρεωμένος και να μη διαθέτει ούτε ένα ευρώ περίσσευμα, αυτό όμως δε φαίνεται να νοιάζει και πολύ τα διάφορα στελέχη που στριμώχνονται προκειμένου να αναλάβουν τη θέση του μεγαλύτερου φορέα της Υγείας.

Ο νυν πρόεδρος Γεράσιμος Βουδούρης που τοποθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δε φαίνεται να είναι και η πρώτη επιλογή της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο αποτελεί πρόσωπο που γνωρίζει τα θέματα δεδομένου ότι είναι στη θέση αυτή από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Αν και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος διαβεβαιώνει ότι προς το παρόν τίποτε δεν αλλάζει σε ότι αφορά τα πρόσωπα, παρασκηνιακά δίνεται η απόλυτη μάχη της καρέκλας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και καιρό ενδιαφέρον έχει επιδείξει ο πρώην υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος και οι πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές.

Αλλά το ζήτημα είναι ότι πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με τον κ.Γιαννόπουλο δε θα έρθει νέος …άνεμος στην Υγεία καθότι είναι της παλαιάς σχολής με αρκετές διασυνδέσεις στο παλαιό σύστημα της υγείας με ότι αυτό και να σημαίνει.

Πηγές τονίζουν επίσης ότι πολλοί θα ήθελαν στους κόλπους της ΝΔ να δούνε στη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ τον νυν πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) τον Θεόδωρο Αμπατζόγλου ο οποίος έχει υπάρξει και πρόεδρος του ΙΚΑ στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Όμως όπως σημειώνουν πηγές ο κ.Αμπατζόγλου δεν επιθυμεί τον ΕΟΠΥΥ και μάλλον θα προτιμούσε να επιστρέψει στο παλαιό του πόστο, σε αυτό του ΙΚΑ, παρά να αναλάβει τον ταλαιπωρημένο ΕΟΠΥΥ. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΠΦΣ δεδομένου ότι η συνδικαλιστική του ιδιότητα δε συνάδει με αυτή του διοικητή.

Από την άλλη πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πιέζει να μη μετακινηθεί ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος από τη θέση του Διοικητή του ΙΚΑ.

Βέβαια την καρέκλα του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ γλυκοκοίταζε μέχρι πρόσφατα και η άλλοτε Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας επί ΠΑΣΟΚ, Αθηνά Δρέττα.

Αν και η κ.Δρέττα δεν είναι στα πρώτα ονόματα που «παίζουν» στις επιλογές της ΝΔ, οι πιέσεις συνεχίζουν να υφίστανται από την πλευρά της οδού Ιπποκράτους.

Τώρα αν τελικώς ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει να μην αλλάξουν πρόσωπα και πράγματα μέχρι να ξεπεραστεί ο σκόπελος της τρόικα και των ελέγχων, ο χρόνος θα το δείξει…

Δήμητρα Ευθυμιάδου