Ο αργός θάνατος για ένα κρεβάτι στην εντατική! Στοιχεία σοκ για τις ελλείψεις

  • Iatropedia
Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν βρίσκουν ένα κρεβάτι στην εντατική, καταγγέλλουν τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Διαβάστε τη δραματική περιγραφή για το πως οι άνθρωποι πεθαίνουν στην αναμονή...

Ότι σε καιρό μνημονίου οι Έλληνες θα έχαναν και τη ζωή τους επειδή δεν μπορούν να βρουν ένα κρεβάτι στην εντατική, ίσως να μην το είχε φανταστεί ούτε η τρόικα. Αυτή όμως είναι η μαύρη αλήθεια για τα ελληνικά νοσοκομεία που στερούν ελπίδα για ζωή σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας κάθε χρόνο.

Περίπου 30 άτομα καθημερινά μόνο στο Λεκανοπέδιο βρίσκονται σε αγωνιώδη αναζήτηση ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά τελικά μόνο οι μισοί ίσως και λιγότεροι, είναι οι τυχεροί.

Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση διπλασιάζεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ υπολογίζονται σε 1000 τα άτομα που θα χάσουν τη ζωής τους έστω κι αν βρουν κρεβάτι σε εντατική, ο αριθμός αυτός γίνεται 2000 επειδή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών.

Τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας έκαναν έκκληση να λυθεί το πρόβλημα ώστε να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.

Με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής εταιρείας, 154 κρεβάτια σε ΜΕΘ παραμένουν σήμερα κλειστά εξαιτίας έλλειψης προσωπικού ενώ στο τέλος του 2012, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις πολλών νοσηλευτών, δεν αποκλείεται να κλείσουν άλλες 40 με 50 κλίνες.

Ο υπουργός Υγείας ερωτηθείς σχετικά σήμερα επεσήμανε ότι το ΕΣΥ καθημερινά αναδεικνύει πολλά προβλήματα επειδή είναι ένας ζωντανός οργανισμός και περιορίσθηκε να πει ότι γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους.

Δήμητρα Ευθυμιάδου