Ο αντιπρόεδρος των γιατρών στο iatropedia: «Άδωνις και κυβέρνηση εκβιάζουν τους γιατρούς»!

  • Iatropedia
Με σκληρή γλώσσα κατά του Άδωνι Γεωργιάδη καταφέρεται κατά του υπουργού Υγείας ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιάννης Μπασκόζος με αφορμή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον νέο ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ).

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ο κ.Μπασκόζος με συνέντευξή του στο iatropedia.gr μιλά για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, τους εκβιασμούς Άδωνι κατά του κλάδου, τις απολύσεις αλλά και το μέλλον των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας οι οποίες θα υποβαθμίζονται όπως υποστηρίζει συνεχώς για να στραφεί ο κόσμος στον ιδιωτικό τομέα.

Ερ:Το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δόθηκε πλέον στη δημοσιότητα. Ποια είναι η πρώτη σας εκτίμηση για τις αλλαγές;

Απ:Το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη «μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επιβεβαιώνει τους φόβους και τις προβλέψεις μας.

Πίσω από ασάφειες, γενικότητες και ωραία λόγια, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η ουσία.

Κλείνουν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ και είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα παραμείνουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης, γίνεται επισφαλές το μέλλον και η λειτουργικότητα των Κέντρων Υγείας με την αποσύνδεσή τους από τα νοσοκομεία.

Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα 8.500 εργαζόμενοι με αβέβαιο μέλλον, ενώ οι γιατροί των πολυϊατρείων υποχρεώνονται σε έξοδο εκβιαζόμενοι να επιλέξουν μια σχέση εργασίας που καμία σχέση δεν έχει με αυτή του ΕΣΥ.

Στερούνται οι πολίτες το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης που είχαν στους γιατρούς των πολυϊατρείων του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ.

Ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Π.Φ.Υ., την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την παράδοσή του στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον ΕΟΠΥΥ ως «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και η ελλιπής χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας που προβλέπεται για το 2014, προοιωνίζει την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ήδη ταλαιπωρούμενων πολιτών.

Ερ: Το νομοσχέδιο προωθεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ. Γιατί διαφωνείτε; Δεν είναι άδικο κάποιοι να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και οι υπόλοιποι γιατροί να μην έχουν αυτό το δικαίωμα;

Απ: Η σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν είναι μια «τιμωρητική» σχέση εργασίας. Εφαρμόστηκε μετά από αίτημα του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών την εποχή της δημιουργίας του ΕΣΥ, σαν η προσφορότερη σχέση εργασίας που με υψηλές αμοιβές (3/1 σε σχέση με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους με ειδικό μισθολόγιο) θα επέτρεπε στους νοσοκομειακούς γιατρούς να επιτελούν απερίσπαστοι από βιοτικά προβλήματα το λειτούργημα τους σε όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας.

Η σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης φαλκιδεύτηκε συνεχώς τα επόμενα της ίδρυσης του ΕΣΥ χρόνια με καταστρατήγηση της σχέσης 3/1, με τις «πλασματικές» εφημερίες που δόθηκαν σαν «δόλωμα» όταν η σχέση 3/1 ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί λόγω των πολιτικών λιτότητας . Στα χρόνια του μνημονίου οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών έχουν καταβαραθρωθεί και η σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είναι «φάντασμα» της αρχικά σχεδιασμένης.

Ερ: Ναι αλλά δε θα πρέπει να υπάρχει έστω η ίδια σχέση μεταξύ όλων των γιατρών και χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;

Απ; Θα πρέπει να γίνει σαφές όμως πως ο εκβιασμός του υπουργού και της κυβέρνησης προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεν αφορά την ένταξη τους σε σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης τύπου ΕΣΥ. Υποχρεώνουν τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να κλείσουν άμεσα τα ιδιωτικά ιατρεία τους και να εργαστούν , άγνωστο που, περισσότερες ώρες με τον ίδιο μισθό που παίρνουν τώρα εργαζόμενοι 5,5 ώρες στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.

Με χαμηλές αποδοχές, χωρίς τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γιατρών του ΕΣΥ, χωρίς εφημερίες και χωρίς δυνατότητα διασύνδεσης με το νοσοκομείο. Συνθήκες «γαλέρας» δηλαδή για να τους εξωθήσει σε αυτοαπόλυση. Αυτό δεν γίνεται τυχαία. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης πρυτανεύει η μνημονιακή δέσμευση για διαθεσιμότητες και απολύσεις τουλάχιστον των μισών από αυτούς που εργάζονται σήμερα.

Ερ: Πώς να είναι οι εργασιακές σχέσεις;

Απ: Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προϋποθέτει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Όταν αυτά δεν εξασφαλίζονται η σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γίνεται μια καρικατούρα και δεν διασφαλίζεται η επιστημονικά και επαγγελματικά αξιοπρεπής άσκηση του ιατρικού έργου ,με όλες τις παρενέργειες που έχει αυτό στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην επιβάρυνση των ασθενών.

Οι γιατροί του πρωην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ εργάζονται επί 20 και 25 χρόνια με μια κακή σχέση εργασίας , χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τον εργοδότη τους, με εξευτελιστικές αμοιβές και με δυνατότητα που τους έδωσε το πολιτικό σύστημα να συμπληρώνουν τις αποδοχές τους με διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου. Αυτό δημιούργησε και δημιουργεί προβλήματα, όμως λύση δεν μπορεί να είναι η βίαιη αλλαγή της εργασιακής σχέσης με τον εκβιασμό της άμεσης απόλυσης.

Την ίδια ώρα που διατηρείται πεισματικά το δικαίωμα στρατιωτικών και πανεπιστημιακών γιατρών στη διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου, την ίδια ώρα που επιδιώκεται η διεύρυνση της ιδιωτικής άσκησης ιατρικής μέσα στα δημόσια νοσοκομεία με τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία σπρώχνονται στην αυτοαπόλυση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αν δεν δεχτούν να δουλέψουν σε συνθήκες «γαλέρας» με μια ψευδεπίγραφη ΠΑΑ που καμία σχέση δεν θα έχει με αυτή του ΕΣΥ.

Ερ: Τι θεωρείτε ότι θα έπρεπε να γίνει;

ΑΠ: Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ, με κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας, με οικογενειακούς γιατρούς και ομάδα υγείας, με λειτουργίες πρόληψης και αποκατάστασης, δεν διαλύει βίαια το υπάρχον σύστημα και δεν εξαθλιώνει υγειονομικούς και ασθενείς.

Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά φροντίζει να αναβαθμίσει τις υπάρχουσες δομές, τα Εργαστήρια του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, να αξιοποιήσει το υπάρχον προσωπικό, να προσλάβει νέους γιατρούς Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και εξασφαλίζει μεταβατικό στάδιο για τους ήδη υπηρετούντες για να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν, χωρίς απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Κάθε νέος προσλαμβανόμενος γιατρός πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μισθολόγιο και σχέση εργασίας όμοια με αυτά των γιατρών ΕΣΥ, όπως επίσης και όσοι επιλέξουν να εργαστούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όλοι οι υπόλοιποι από τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς στην ΠΦΥ δικαιούνται ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου να επιλέξουν την εργασιακή τους θέση και σχέση, αφού προηγηθεί η αποσαφήνιση των όρων ένταξης στο ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δυστυχώς η πραγματικότητα διαψεύδει τον υπουργό Υγείας ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεών του. Εάν σκόπευε να εντάξει όλους τους γιατρούς στο σύστημα ΠΦΥ και να το αναβαθμίσει θα είχε προβλέψει επιπλέον κονδύλια στον προϋπολογισμό και δεν θα μείωνε κατά 1.2 δις τις δαπάνες υγείας για το 2014, δεν θα έκοβε τις παροχές ασθένειας στους ασφαλισμένους κατά 539 εκ ευρώ, δεν θα περιέκοπτε κατά 30% την επιχορήγηση των νοσοκομείων.

Εκείνο που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα είναι ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα διασφαλίζει σε όλους τους κατοίκους της χώρας ευχερή πρόσβαση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του χρήστη υπηρεσιών υγείας, αξιοπρεπές, με διαφάνεια, με αυστηρές κυρώσεις σε όσους εκ των λειτουργών του αποδεδειγμένα υπονομεύουν και επιβαρύνουν οικονομικά τον οργανισμό με ενέργειες εκτός νομιμότητας.

Ερ: Οι γιατροί απεργούν όμως εδώ και αρκετές εβδομάδες και δε φαίνεται να αλλάζει τίποτε στα σχέδια της κυβέρνησης..Τι θα κάνετε από δω και πέρα;

Απ: Το προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών σε συμπαράταξη με όλο το λαό θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ανατραπεί η καταστροφική κυβερνητική πολιτική της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και της εξαθλίωσης των λειτουργών του.

Πιστεύω πως η ενότητα όλων των κλάδων των εργαζόμενων γιατρών, με προτεραιότητα την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων σε δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας σε συνδυασμό με την διασφάλιση της αξιοπρεπούς άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος αποτελεί τον μόνο δρόμο επιβίωσης.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ και εγώ προσωπικά κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως δυστυχώς και συνδικαλιστές του ιατρικού χώρου που επιλέγουν να προάγουν το διχασμό και την καλλιέργεια των μικροσυντεχνιακών αντιπαραθέσεων, «βάζοντας πλάτη» αντικειμενικά στην κυβερνητική πολιτική.

Όποιος γίνεται αντικειμενικά απολογητής της κυβέρνησης και του κ Γεωργιάδη και επιδιώκει τη διχόνοια ηθελημένα η αθέλητα δεν εξυπηρετεί ούτε τα μικροσυντεχνιακά συμφέροντα που νομίζει πως υπηρετεί. Όποιος δε καθορίζει τη στάση του με βάση ενδοπαραταξιακές αντιπαραθέσεις και ανομολόγητες προς το παρόν επιδιώξεις να γνωρίζει πως οι γιατροί δεν έχουν μνήμη ψαριού.

Η καταδίκη του «κρατισμού»(δηλαδή του άθλιου συστήματος που έστησε ο πάλε ποτέ δικομματισμός) δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για κατάργηση κάθε δημόσιας δομής υγείας και την υπηρέτηση του μνημονιακού στόχου απολύσεων και διαθεσιμοτήτων. Οι δε ακραιφνείς απολογητές του μνημονιακού νεοφιλελευθερισμού, της μνημονιακής συγκυβέρνησης και της άκρατης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία ας μην παριστάνουν τους υπερασπιστές των γιατρών.

Ας γίνει η αντιπαράθεση με βάση τις πραγματικές απόψεις του καθενός που δεν μπορεί να αφίστανται από τη συνολική ιδεολογικοπολιτική του αντίληψη όσο και αν το κρύβει. Η δε ανεξαρτησία των συνδικαλιστών και η μαχητικότητα τους προς το συμφέρον των συναδέλφων κρίνονται καθημερινά στην πράξη. Ας συνεννοηθούμε όμως, καταστροφικές μνημονιακές μειώσεις των δημόσιων δαπανών υγείας και πλήρης ιδιωτικοποίηση δεν θα ευνοήσουν ούτε τη δημόσια υγεία, ούτε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των γιατρών. Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα θα ευνοήσουν, την πλήρη μονοπώληση και τον αποκλεισμό του κόσμου από δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Ο καθένας παίρνει θέση και θα κριθεί γι αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το…ΠΕΔΥ του Άδωνι βάζει φωτιές στους γιατρούς! Ζητούν την παραίτηση του από τον πρωθυπουργό

Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί! Η κόντρα με Άδωνι και το…σπίτι δώρο ανά φάρμακο

Δεκάδες …ΠΕΔΥ-Α σε όλη την Ελλάδα! Η γκάφα Άδωνι στον νέο ΕΟΠΥΥ

Τα τζάκια «σκοτώνουν» τους ασθενείς! Οι ανησυχίες του υπ.Υγείας και οι οδηγίες