Ο ανθρώπινος εγκέφαλος απεικονίζεται πια μέχρι τελευταίου κυττάρου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
εγκέφαλος
Το νέο Κέντρο Ερευνών Απεικόνισης του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Cardiff (Cardiff University Brain Research Imaging Research) στοχεύει να γίνει ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα για νευροαπεικονίσεις στην Ευρώπη. Το κέντρο φιλοξενεί τέσσερα συστήματα MRI (μαγνητικής τομογραφίας) που θα βοηθήσουν ώστε να αποκαλυφθούν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την ανάπτυξη καλύτερων νευρολογικών και ψυχιατρικών θεραπειών, για ασθένειες όπως είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας και η σχιζοφρένεια.

Η έρευνα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο που θα πραγματοποιηθεί στο CUBRIC θα χρησιμοποιήσει μεθόδους τεχνολογίας αιχμής που αφορούν απεικονίσεις και γνωστικές τεχνικές, όπως η απεικόνιση μικροδομής, η λειτουργική μαγνητική τομογραφία και η διέγερση του εγκεφάλου. Στη συνέχεια οι μέθοδοι αυτοί θα εφαρμοστούν σε βασικές ψυχολογικές και κλινικές ερωτήσεις. Και τελικά οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η έρευνα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανόηση των νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στον εγκέφαλο που οδηγούν σε διαταραγμένη γνωστική και ψυχική υγεία.

Το Κέντρο και η τεχνολογία της της Siemens Healthineers στοχεύει στο να παρέχει άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες σχετικά με τα αίτια των νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων όπως η άνοια, η σχιζοφρένεια και η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς επίσης και την κατανόηση των μηχανισμών ενός υγιούς εγκεφάλου.

Ο καθηγητής Derek Jones, διευθυντής του CUBRIC, σχολίασε: «Το Κέντρο Ερευνών Απεικόνισης του Εγκεφάλου είναι μοναδικό στην Ευρώπη και ισάξιο με όλα τα αντίστοιχα κέντρα ανά τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο συναρπαστική εξέλιξη στον τομέα αυτό κατά την τελευταία δεκαετία και η αρχή για μια νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση. Η τεχνολογία θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για τη δομή του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων και των λεπτομερών μετρήσεων των νευρικών δεσμίδων που διασυνδέουν τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Ελπίζουμε ότι μακροχρόνια αυτό θα βοηθήσει στην παροχή νέων στόχων για θεραπεία».

Ένα από τα τέσσερα συστήματα MRI  που θα χρησιμοποιηθούν επιτόπου, το Magnetom Skyra Connectom 3T1, είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη. Η προηγμένη τεχνολογία του θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν τις δομές στο φάσμα micron (δηλαδή στο χιλιοστό του χιλιοστού). Διαθέτει βαθμιδωτά πηνία 300 mT/m που είναι 6 φορές ισχυρότερα από τα αντίστοιχα των συμβατικών συστημάτων MR. Αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν τη μικροδομή των ιστών με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και  σε περαιτέρω βάθος.