Ο Ανδρέας Ξανθός συναντά Ευρωβουλευτές αναζητώντας στήριξη στις Βρυξέλλες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στο Συμβούλιο Υπουργών (8/12/2017) στο οποίο και θα συζητηθεί το διάβημα της ελληνικής πλευράς για το θέμα της πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα, με αφορμή το γνωστό θέμα με τη ROCHE, o κ. Ξανθός συναντήθηκε με Έλληνες Ευρωβουλευτές για να τους ενημερώσει σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή και τα γενικότερα προβλήματα στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δ.Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές κ.κ. Στ. Κούλογλου, Μ. Κεφαλογιάννης, Σ. Σακοράφα, Κ. Χρυσόγονος, Γ. Γραμματικάκης , Κ. Παπαδάκης , Ν. Ανδρουλάκης και  Ν. Μαριάς.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε την εικόνα του συστήματος Υγείας και τις δυσκολίες υλοποίησης του πολιτικού σχεδίου της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού σε συνθήκες λιτότητας , δίνοντας έμφαση στις στρεβλώσεις και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα του φαρμάκου. Επανέλαβε τη θέση του Υπουργείου ότι η πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα καινοτόμα φάρμακα είναι ένα πολιτικό και όχι ένα επιχειρηματικό  ζήτημα.

Ενημέρωση

Ενημέρωσε του Έλληνες Ευρωβουλευτές για τα διαρθρωτικά μέτρα που προωθούνται αυτή την περίοδο (ΗΤΑ, Διαπραγμάτευση, Πρωτόκολλα, Μητρώα Ασθενών, συνταγογραφικές οδηγίες κλπ) , καθώς και για την πρωτοβουλία διακρατικής συνεργασίας των 8 χωρών της «Βαλέτα» με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα ακριβά φάρμακα.

Οι ευρωβουλευτές έθεσαν αρκετά ερωτήματα για τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του ΕΣΥ και ζήτησαν από τον κ. Ξανθό  συστηματική επικοινωνία και συνεργασία για την ανάδειξη σε επίπεδο ΕΕ θεμάτων του Υπουργείου Υγείας .

Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς Gabi Zimmer, την οποία ενημέρωσε επίσης για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, για τις παρενέργειες των μνημονιακών μέτρων στο Σύστημα Υγείας και για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει με καθολικό και ισότιμο τρόπο τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , γεγονός που και η κ.Zimmer αναγνώρισε ως μια πολύ σημαντική παρέμβαση κοινωνικής πολιτικής για την Ελλάδα.

Ειδική αναφορά έγινε για την εγγυημένη πρόσβαση όλων στα καινοτόμα φάρμακα, για τα πολύ χαμηλά όρια του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας  φαρμακευτικής δαπάνης που οδηγούν στην αυξημένη επιβάρυνση των εταιρειών με rebate και claw back και προκαλούν αντιδράσεις από τη φαρμακοβιομηχανία.

Το πρόβλημα με την Roche

Ο κ. Ξανθός εξήγησε το θέμα που έχει προκύψει με το αντικαρκινικό φάρμακο της ROCHE και την αρνητική απάντηση του Υπουργείου στο αίτημα της απένταξης του από τη θετική λίστα. Ζήτησε την αλληλεγγύη των αριστερών και προοδευτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και τη συνδρομή τους στην  ανάδειξη του κεντρικού πολιτικού ζητήματος που είναι η πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στα νέα φάρμακα σε προσιτές τιμές αποζημίωσης.

Η κ. Zimmer ζήτησε συστηματική ενημέρωση για τα θέματα αυτά και δεσμεύτηκε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών με επίκεντρο τη φαρμακευτική πολιτική στην Ευρώπη.

Τέλος , ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε με την κ. Miriam Dali, Ευρωβουλευτή από τη Μάλτα και  Συντονίστρια της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή του ΕΚ που καλύπτει θέματα Υγείας, στην οποία δήλωσε ότι οι  «επιθετικές» εταιρικές πρακτικές και οι εκβιασμοί στο θέμα της πρόσβασης των πολιτών στα νέα φάρμακα,   πλήττουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τη φαρμακοβιομηχανία. Επισήμανε ότι είναι πολύ κρίσιμο για μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα,  να υπάρχει πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία μέσω διακρατικών συνεργασιών τύπου «Βαλέτα» που ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη.

Συμφώνησαν ότι αν αυτή η συνεργασία προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, θα αλλάξει τελείως το τοπίο στον τομέα του φαρμάκου στην Ευρώπη. Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις αναμενόμενες αντιδράσεις της αγοράς  και ζήτησε κοινό πολιτικό μέτωπο που θα βάζει ως προτεραιότητα τις φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων και όχι το κέρδος των εταιρειών.

Η κ. Dali ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για την ειδική αναφορά του ΕΚ σχετικά με την πρόσβαση στο φάρμακο και πρότεινε να ενταθεί η πίεση στην Κομισιόν για τη λήψη πιο δραστικών μέτρων. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αξιοποιήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα καταθέσει σχετική ερώτηση στον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ.

Ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές για τις συναντήσεις που, όπως είπε, αποτελούν μια έκφραση  αλληλεγγύης  προς τη χώρα μας και την κοινωνία της,  που δίνει σκληρή μάχη για να βγει με βιώσιμο και αξιοπρεπή τρόπο από την κρίση και τη δημοσιονομική επιτροπεία.