Ο άγνωστος ψυχικός κίνδυνος των πιο δημιουργικών ανθρώπων

  • Iatropedia
Αρκετές φορές στο παρελθόν η επιστήμη έχει αναζητήσει απαντήσεις στο κατά πόσον οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι δυσανάλογα πιο πιθανό να πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

Μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι σε δημιουργικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών, των συγγραφέων, των ζωγράφων και των χορευτών, μπορεί πράγματι να είναι πιο πιθανό να έχουν σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν 25% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές από ό,τι τα άτομα με λιγότερο δημιουργικές θέσεις εργασίας, όπως οι χειρωνακτικές και οι πωλήσεις.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Kari Stefansson, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν μια σχέση μεταξύ των ψυχικών διαταραχών και της δημιουργικότητας. “Για να είναι κάποιος δημιουργικός, θα πρέπει να σκέφτεται και διαφορετικά (…) Και όταν κάποιος είναι διαφορετικός, υπάρχει μια τάση να τον χαρακτηρίζουν παράξενο, ακόμα και τρελό”.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 86.000 συμμετεχόντων στην Ισλανδία. Διαπίστωσαν ότι η γενετική παραλλαγή ήταν 17% πιο συχνή μεταξύ των μελών της εθνικής κοινωνίας τεχνών, σε σύγκριση με τα μη μέλη. Οι ερευνητές στη συνέχεια μελέτησαν τις ιατρικές βάσεις δεδομένων στη Σουηδία και την Ολλανδία.

Διαπίστωσαν ότι από τα αρχεία 35.000 ατόμων, σχεδόν το 25% των ανθρώπων που κρίθηκαν ως “δημιουργικοί” διέτρεχε μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι φορείς της παραλλαγής για τις ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η γενετική παραλλαγή σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται.

http://www.theguardian.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί οι διάσημοι ζωγράφοι είχαν έμπνευση; Ψυχική ασθένεια ή διανόηση

Ψυχικές διαταραχές: Αναγνωρίστε τα σημάδια!