Νοσοκομείο Σερρών: Ελλείψεις υποστελέχωση μειωμένα κονδύλια

  • Iatropedia
Προσλήψεις προσωπικού, αύξηση του προϋπολογισμού και ειδικά του κονδυλίου των εφημεριών αλλά και άρση των συγχωνεύσεων στις κλινικές ζητούν από το Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Σερρών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σερρών είναι σαφείς: «Οι συνεχείς μειώσεις στον προυπολογισμό, η μείωση του κονδυλίου εφημεριών, η αποχώρηση και μη πρόσληψη ιατρών έχουν κάνει τη λειτουργία του νοσοκομείου ασφυκτική τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους εργαζόμενους. Παρακάτω σας παραθέτουμε στοιχεία τόσο κάλυψης σε ιατρικό προσωπικό, όσο και για τις εφημερίες και τον οργανισμό που στοιχειοθετούν την άναγκη για:

· Άμεση κάλυψη σε ιατρικό προσωπικό.

· Αύξηση του προυπολογισμού.

· Αύξηση του κονδυλιού για τις εφημερίες.

· Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής ή τμήματος».

Ας δούμε ποιές θέσεις παραμένουν κενές:

-Ουρολόγοι στον οργανισμό προβλέπονται 5 και υπάρχουν 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός.

-Οφθαλμίατροιπροβλέπονται 5 και υπάρχουν 2 – Εφημερεύουν από 15 εφημερίες ετοιμότητας κάθε ειδικός γιατρός.

-Παιδίατροι προβλέπονται 7 και υπηρετεί 1 μόνιμος και 1 αποσπασμένος από ΚΥ + 1 αποσπασμένος από Δράμα.

-Ορθοπεδικοί προβλέπονται 6 και υπηρετεί 1 μόνιμος και 1 επικουρικός + 1αποσπασμένος από Δράμα.

-Ψυχίατροι προβλέπονται 5 και υπηρετεί 1 μόνιμος και 2 από ΚΨΥ (εντάσσονται στις εφημερίες, η μια εκ των οποίων παιδοψυχίατρος) + 1 αποσπασμένος από ΠΕΔΥ + 1 επικουρικός.

-Πνευμονολόγοι προβλέπονυαι 4 και υπηρετούν 3 μόνιμοι και 1 επικουρικός. Τα κρεβάτια της Πνευμονολογικής έχουν αυξηθεί από 8 σε 18 και ο αριθμός των 4 ειδικών κρίνεται ανεπαρκής (δε δίνει ειδικότητα και δεν έχει ειδικευόμενους).

-Παθολόγοι προβλέπονται 13 και υπηρετούν 9 – Συνεχείς αποσπάσεις για κάλυψη άλλων Νοσοκομείων (Κιλκίς, Πτολεμαιδα, .Καβάλα)

-ΩΡΛ προβλέπονται 4 και υπηρετούν 3.

-Νευρολόγοι προβλέπονται 5 και υπηρετούν 4.

-Καρδιολόγοι προβλέπονται 8 και υπηρετούν 5 – Συνεχείς αποσπάσεις για κάλυψη της καρδιολογικής στην Ξάνθη.

-Αναισθησιολόγοι προβλέπονται 12 και υπηρετούν 5 μόνιμοι συν 1 επικουρικός. Μια ειδικός έχει αποσπαστεί στη Θεσσαλονίκη και υπηρετούν 4 ειδικοί).

-Γυναικολόγοι προβλέπονται 11 και υπηρετούν 6 .

-Μικροβιολόγοι προβλέπονται 8 και υπηρετούν 4.

-Ακτινολόγοι προβλέπονται 14 και υπηρετούν 8 (3 για αξονικό, 5 για ακτινολογικό).

-Οδοντίατροι προβλέπονται 3 και υπηρετούν 2.

-Αιμοδοσία- αιματολογικό προβλέπονται 4 και υπηρετούν 2 – Η μια σε μακρόχρονη αναρρωτική άδεια.

-Μεσογειακή αναιμία (αιματολόγοι) προβλέπονται 2 και υπηρετούν 2 – Εφημερεύουν στην αιμοδοσία-αιματολογικό).

-Νεφρολόγοι προβλέπονται 5 και υπηρετεί 1 μόνιμος συν 1 επικουρικός + 1 αγροτικός (ειδική νεφρολόγος).

-Χειρουργοί προβλέπονται 13 και υπηρετούν 8.

-ΜΕΘ προβλέπονται 7 και υπηρετούν 4 .

-Παθολογοανατόμοι προβλέπονται 3 και υπηρετεί 1.

Στον Οργανισμό περιλαμβάνονται επίσης και άλλες μονήρεις ειδικότητες, όπου δεν υπηρετεί κανένας ιατρός, όπως κυτταρολόγος, ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος, νευροχειρουργός, ρευματολόγος, ογκολόγος, φυσίατρος. Σε σύνολο 161 οργανικών θέσεων, υπηρετούν 75 ειδικοί ιατροί Σε σύνολο 90 θέσεων ειδικευομένων, υπηρετούν 61.

Θεωρούμε ότι η οφθαλμοφανής ανάγκη για άμεση κάλυψη κλινικών όπως Ουρολογική, Οφθαλμολογική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Ψυχιατρική, Καρδιολογική και Πνευμονολογική από χθες κιόλας, δεν κάνει την ανάγκη για κάλυψη των υπόλοιπων οργανικών θέσεων των υπαρχουσών κλινικών λιγότερο επείγουσα. Με βασικό κριτήριο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και τις συνθήκες εργασίας των γιατρών, δεν μπορούμε να βαφτίζουμε άλλες ανάγκες υπερεπείγουσες κι άλλες λιγότερο επείγουσες. Η ανάγκη για Υγεία και εργασιακές σχέσεις υπέρ του εργαζόμενου είναι υπερεπείγουσα.

Το Νοσοκομείο Σερρών βρίσκεται σε ένα νομό 200.000 κατοίκων με μεγάλη επισκεψιμότητα. Σας παραθέτουμε στοιχεία από τις προηγούμενες χρονιές

Εφημερίες

Στο Νοσοκομείο Σερρών το κονδύλιο των εφημεριών για το 2014 είχε διαμορφωθεί σε 223.000 ευρώ/μήνα (153.000 για το Νοσοκομείο και 70.000 για τα ΚΥ). Το παραπάνω κονδύλι έχει οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα εφημεριών επικίνδυνο με τα εξής χαρακτηριστικά:

· Τμήματα με νοσηλευόμενους ασθενείς να έχουν γιατρό με εφημερία μικτή τις καθημερινές και ετοιμότητας τις αργίες (Πνευμονολογική, ΩΡΛ, Νευρολογική, Ουρολογική, Οφθαλμολογική (μόνο σε ετοιμότητα).

· Η παθολογική που δεν εφημερεύει να έχει γιατρό σε ετοιμότητα σε τμήμα με 30 και πλέον ασθενείς.

· Τις αργίες να είναι σε εφημερία ετοιμότητας ο αξονικός και το ακτινολογικό.

Αυτή λοιπόν η επικίνδυνη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με το κονδύλιο του 2014, έρχεται να επιδεινωθεί, γιατί για το 2015 εγκρίθηκε κονδύλι για το Νοσοκομείο στις 128.000 ευρώ/μήνα. Με το παραπάνω ποσό η λειτουργία του Νοσοκομείου κρίνεται ΑΔΥΝΑΤΗ και ζητάμε για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου να εγκριθεί ποσό που θα ανέρχεται στις 223.000 ευρώ/μήνα μόνο για το Νοσοκομείο Σερρών, χωρίς τα ΚΥ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Στον οργανισμό του Νοσοκομείου που έχει βγει σε ΦΕΚ, αναφέρεται η συγχώνευση των Παθολογικών Κλινικών και η κατάργηση του τμήματος Χημειοθεραπείας. Η ΕΝΙΝΣ δηλώνει ότι δε θα δεχτούμε άλλη υποβάθμιση και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να μην προχωρήσει η συγχώνευση των Παθολογικών και η κατάργηση του τμήματος Χημειοθεραπείας. Η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου είναι η παραμονή λειτουργίας των 2 παθολογικών κλινικών και του τμήματος Χημειοθεραπείας (αναμένεται απόφαση του Υπουργείου Υγειας).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και έχοντας ως γνώμονα τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και τις συνθήκες εργασίας των Υγειονομικών, θεωρούμε όλες τις ανάγκες υπερεπείγουσες (με τις όποιες οφθαλμοφανείς διαβαθμίσεις τους) και ζητάμε τον άμεσο προγραμματισμό για κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι επικουρικούς ή γιατρούς με οποιαδήποτε σύμβαση ελαστικής μορφής εργασίας. Οι ανάγκες σε υπηρεσίες Υγείας για το Νομό Σερρών και κατ’ επέκταση και σε ολόκληρη τη χώρα δεν αλλάζουν χαρακτήρα μετά τις 25 Ιανουαρίου και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την άμεση κάλυψή τους για να μπορεί ο λαός να απολαμβάνει δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίεςνΥγείας και οι γιατροί να δουλεύουν 5θημερο, 6ωρο με μια εφημερία την εβδομάδα.