Νοσοκομείο Κέρκυρας: Οι γιατροί καταγγέλλουν την κατάσταση στα ΤΕΠ κι όχι μόνο…

  • Iatropedia
"Παρότι στο ΤΕΠ έχουν προσληφθεί γιατροί για τη στελέχωση του τμήματος αυτού, η διοίκηση του νοσοκομείου μετακινεί τους γιατρούς αυτούς σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου με το πρόσχημα των αναγκών, αφήνοντας ακάλυπτο από ειδικούς γιατρούς το πιο σημαντικό τμήμα του νοσοκομείου". Αυτό αναφέρουν οι γιατροί σε σχετική ανακοίνωσή τους που περιλαμβάνει και πολλές άλλες καταγγελίες.

της Μαρίς Τσιλιμιγκάκη

Με την διοίκηση του νοσοκομείου τα «έβαλαν» οι γιατροί του νοσοκομείου της Κέρκυρας, καθώς με διάφορες… άστοχες κινήσεις της έχει κάνει την καθημερινότητα γιατρών και κατοίκων του νησιού δυσκολότερη.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση:

Η απαράδεκτη κατάσταση στο ΤΕΠ του νοσοκομείου είναι γνωστή σε όλους. Ειδικευόμενοι βρίσκονται στο πόδι 24ωρες για να εξυπηρετήσουν τους προσερχόμενους ως επείγοντα περιστατικά. Παρότι στο ΤΕΠ έχουν προσληφθεί γιατροί για τη στελέχωση του τμήματος αυτού, η διοίκηση του νοσοκομείου μετακινεί τους γιατρούς αυτούς σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου με το πρόσχημα των αναγκών, αφήνοντας ακάλυπτο από ειδικούς γιατρούς το πιο σημαντικό τμήμα του νοσοκομείου. Μετά και την αποτυχία της προσπάθειας στελέχωσης του τμήματος αυτού με γενικούς γιατρούς των κέντρων υγείας που αποδυνάμωσε την περιφέρεια του νησιού από την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, ενώ δεν πρόσφερε τίποτα στην εξυπηρέτηση των επειγόντων η διοίκηση ανοίγει νέους δρόμους το τελευταίο διάστημα.

Έτσι αποπειράθηκε να μετακινήσει τον νεοδιορισθέντα επικουρικό παθολόγου προ 3μηνου σε κλινική (με παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ τελικά παρέμεινε στα επείγοντα).

Φαίνεται όμως ότι οι προσπάθειες τις διοίκησης στο να μη στελεχωθεί ουσιαστικά ποτέ με τους κατάλληλους ιατρούς το τμημα αυτό δεν έχουν τελειωμό.. Με πρόσχημα την έλλειψη ειδικευομένων (λογικό να υπάρχει έλλειψη καθώς κανείς δεν είναι χαζός να έρθει στο νοσοκομείο Κέρκυρας να κάνει ειδικότητα με τις συνθήκες που επικρατούν), αποφάσισε να κατεβάσει ειδικευόμενους από άλλα τμήματα για να καλύψουν το κενό. Έτσι στις αρχές Αυγούστου κληθήκαν πραγματικά την τελευταία στιγμή (στις 2 το μεσημέρι) ειδικευόμενοι από τη μαιευτική, που μάλιστα εφημέρευαν στο τμήμα τους εκείνη τη μέρα να εφημερεύσουν για την χειρουργική στα επείγοντα εκείνη τη μέρα, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τις εφημερίες τομέα που έχουν απαγορευτεί στην Ελλάδα από 35ετίας και απαγορεύονται από τις συμβάσεις πρόσληψης των ειδικευόμενων.

Το γεγονός ότι οι ειδικευόμενοι που κλήθηκαν να κάνουν την εφημερία τομέα δεν είχαν επιμελητή στα επείγοντα ως ορίζει ο νόμος επίσης δεν φαίνεται να απασχολεί τη διοίκηση.

ο γεγονός ότι ο νόμος για τη στελέχωση του ΤΕΠ έχει συγκεκριμένες ειδικότητες ειδικών ιατρών που πρέπει πρώτιστα να κληθούν να καλύψουν τα κενά (εάν δεν υπήρχαν διορισμένοι ιατροί στα επείγοντα) επίσης δεν απασχολεί τη διοίκηση. Ούτε φυσικά έχει προσπαθήσει την τελευταία διετία να επαναπροκυρήξει θέση επικουρικού για τα επείγοντα της χειρουργικής την τελευταία διετία, εάν όπως ισχυρίζεται υπάρχει ανάγκη…

Η διοίκηση δε σταμάτησε όμως εκεί. Κάλεσε την επόμενη μέρα, σε προσπάθεια καταφανούς τρομοκράτησης τον ειδικευόμενο της μαιευτικής σε απολογία, γιατί εφημέρευσε στην μαιευτική και όχι στο ΤΕΠ όπως η ίδια αποφάσισε τελευταία στιγμή, με προφανή σκοπό να τρομοκρατήσει και τους επερχόμενους εντελλόμενους ειδικευόμενους να υπακούσουν στις παράνομες εντολές της.

Ως ένωση γιατρών ΕΣΥ είναι προφανές πως δε πρόκειται να αποδεχτούμε να ανοίξει ο ασκός του αιόλου για εφημερίες τομέα στο νοσοκομείο. Πολύ περισσότερο δε θα ανεχτούμε ούτε και την επιχειρούμενη προσπάθεια διώξεων απέναντι σε ιατρούς που δουλεύουν υπέρ του δεόντως για να μείνει το νοσοκομείο ανοιχτό, παρά τις τεράστιες ελλείψεις.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της διοίκησης για πειθαρχικές διώξεις απέναντι στον κληθέντα σε απολογία ειδικευόμενο.

Καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη απαξίωση του τμήματος των επειγόντων που λειτουργεί με ειδικευόμενους ιατρούς, ενώ έχουν προσληφθεί ειδικευμένοι ιατροί για αυτό.

Ζητάμε τη λειτουργία του τμήματος επειγόντων με βάση όσα ορίζουν οι νόμοι και ζητάμε τη στελέχωση του με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ζητάμε άμεσες προκηρύξεις επικουρικών ιατρών για να καλυφθούν τα κενά που αφήνουν οι ελλείψεις ειδικευομένων.

Θα σταθούμε με κάθε τρόπο δίπλα στο διωκόμενο συνάδελφο αλλά και σε όσους άλλους πιθανών κληθούν σε απολογία επειδή δε θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις της απερχόμενης διοίκησης του νοσοκομείου.

Για το ΔΣ της ένωσης ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος

Μαρκάτης Λευτέρης Φοίβος Κακαβίτσας