Νοσοκομείο Έρ.Ντυνάν: Πωλείται όπως είναι… επιπλωμένο!

  • Iatropedia
Μπορεί να πωληθεί ή ακόμη και να συνεργασθεί με το ΕΣΥ τελικά, το υπό κατάρρευση νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο παρουσιάζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην πληρώνει ούτε τους εργαζόμενους του.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη βουλή με αλλαγές, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που δίνουν ουσιαστικά τη δυνατότητα στους διαχειριστές του Ντυνάν να το πουλήσουν ή ακόμη και να το διασυνδέσουν με το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, να το ενσωματώσουν ουσιαστικά στο ΕΣΥ με τη μορφή είτε νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου είτε δημοσίου δικαίου.

Μέχρι σήμερα το Ντυνάν μπορούσε να προβεί σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και σε καμία περίπτωση να πωλήσει περιουσιακά του στοιχεία επειδή ακριβώς ανήκει σε κοινωφελές ίδρυμα και το απαγορεύει το καταστατικό του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καιρό τώρα ο πρόεδρος του Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης ήθελε να… απαλλαγεί από το νοσοκομείο εντάσσοντάς το στο ΕΣΥ, κάτι που δεν γινόταν αποδεκτό από την ηγεσία του υπουργείου υγείας κυρίως λόγω των υπέρογκων χρεών του.

Πλέον όμως το νοσοκομείο μπορεί και να πουληθεί αλλά και να συνεργασθεί με το «αδελφό» νοσοκομείο του Ερυθρός Σταυρός.

Το ερώτημα είναι τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση πώλησης δεδομένου ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου: «Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του, το Κοινωφελές Ίδρυμα ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μπορεί να:

α) Πωλεί, μισθώνει, προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση και εκμεταλλεύεται, εν γένει, τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ως ομάδας περιουσίας. Στην περίπτωση πώλησης ή εκμίσθωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος θα εφαρμόζεται η παράγραφος 7 του άρθρου 6, η οποία απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

β) Ιδρύει εταιρείες, με σκοπό που συνάδει με τους σκοπούς του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.»

2.Στο άρθρο 2 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:

«3. Επιπλέον το Κοινωφελές Ίδρυμα ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μπορεί να διασυνδεθεί με το ΓΝ Νοσοκομείο Κοργιαλένειο Μπενάκειο σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν. 3984/2011, με επταμελές Διοκητικό Συμβούλιο ως ενιαίο ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ, του οποίου τα μέλη διορίζονται αποκλειστικά από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ανάμεσα στα οποία και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Γενικός Διευθυντής θα διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο».