Νοσοκόμες αποκλειστικής …παρανομίας!

  • Iatropedia
Άλλη μία υπουργική απόφαση που όπως φαίνεται θα μείνει στα χαρτιά είναι αυτή που σχετίζεται με τις αποκλειστικές νοσοκόμες που απασχολούνται στο ΕΣΥ και δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα εργασίας. Συνελήφθησαν 16 να εργάζονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας χωρίς άδεια εργασίας και …πτυχίο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόσφατα να εξέδωσε υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι οι αποκλειστικές νοσοκόμες θα πρέπει να διαθέτουν ακόμη και πτυχίο για να εργασθούν, εκτός βέβαια από τα απαραίτητα έγγραφα που να τις νομιμοποιούν, στην πράξη όμως η ρύθμιση φαίνεται να κάνει φτερά.

Εκατοντάδες αποκλειστικές νοσοκόμες εξακολουθούν να εργάζονται στο ΕΣΥ χωρίς έγγραφα και φυσικά χωρίς πτυχίο.

Χαρακτηριστική η σύλληψη 16 αλλοδαπών γυναικών σε μεγάλο νοσοκομείο του κέντρου της Αθήνας που εργάζονταν παράνομα.

Ειδικότερα, μετά από σχετικές καταγγελίες, κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν ελέγχους σε Κλινικές του Νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε ότι δεκαέξι αλλοδαπές, ηλικίας από 28 έως 57 ετών, εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος της αρμόδιας Αρχής.

Επιπλέον, για τέσσερις από τις αλλοδαπές, προέκυψε ότι δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής τους στη χώρα μας και θα εφαρμοστεί σε βάρος τους το διοικητικό μέτρο της απέλασης.

Δεν είναι βέβαια οι μοναδικές περιπτώσεις. Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, η παλαιά νοοτροπία συνεχίζει να υπάρχει. Αποκλειστικές νοσοκόμες εξακολουθούν να απασχολούνται χωρίς όρους και προδιαγραφές. Βέβαια η συγκεκριμένη υπόθεση με τις παράνομες αποκλειστικές είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας μετά από …εισβολές χρυσαυγιτών σε διάφορα νοσοκομεία γεγονός που κάνει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές επιφυλακτικές απέναντι στο φαινόμενο.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατη υπουργική απόφαση προέβλεπετη δημιουργία Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε), προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι αποκλειστικές νοσοκόμες διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. Για την εγγραφή τους σε αυτό απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, άδεια εργασίας ΙΚΑ, πτυχίο, ποινικό μητρώο και πιστοποιητικό ελληνομάθειας για τους αλλοδαπούς.

Επίσης προέβλεπε να καταρτίζεται κατάλογος αποκλειστικών νοσοκόμων ανά νοσοκομείο σε ετήσια βάση και με βαθμολογούμενα κριτήρια από την Υ.Πε. (και όχι από την Προϊσταμένη κάθε νοσοκομείου). Κάθε αποκλειστική μπορεί να εγγραφεί μόνο σε ένα νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική (μεταξύ τριών επιλογών που θα δηλώσει αρχικά), προκειμένου να εξασφαλίζεται η άμεση διαθεσιμότητά τους προς εξυπηρέτηση των ασθενών. Τα προσμετρώμενα κριτήρια αφορούν την εμπειρία, την οικογενειακή /κοινωνική κατάσταση (πολυτεκνία, ανήλικα τέκνα, μέλη μονογονεικών οικογενειών) και την οικονομική κατάσταση των ενδιαφερομένων.

Η διάθεση των αποκλειστικών γίνεται μόνο από τον κατάλογο του νοσοκομείου και με τη σειρά αναγραφής σε αυτόν (rotation), ώστε να εξασφαλίζεται ίση πρόσβαση στην εργασία για όλες/ους τους συμμετέχοντες. Την ευθύνη για τη σωστή διάθεση των αποκλειστικών από τη λίστα έχει τριμελής Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε νοσοκομείο και απαρτίζεται από την Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια, τον Διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας και νοσηλευτή εργαζόμενο, ενώ υποχρεούται να καταθέτει ανά τρίμηνο απολογιστικά στοιχεία στο Δ.Σ. του νοσοκομείου για τη διάθεση των αποκλειστικών. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την/τον αποκλειστική/ό νοσοκόμα/ο από τον σχετικό κατάλογο του νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύονται, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι θα κοπεί σε εξετάσεις- νοσηλείες για να σωθεί ο ΕΟΠΥΥ! Πόσες εξετάσεις έγιναν το 2013

Νέο ρήγμα στην Υγεία! Άγριοι καβγάδες Σαλμά-Παπαγεωργόπουλου για τον ΕΟΠΥΥ

Έρχονται αυξήσεις στα τσιγάρα υπέρ ΕΟΠΥΥ; Τι προτείνεται

Όταν οι γιατροί γίνονται …κοσμικοί! Σάλος από εγκαίνια ιατρείου με μοντέλα και tv-star

Έρχεται νέο χαράτσι από τον ΕΟΠΥΥ! Τι έγινε στη συνάντηση Λυκουρέντζου- τρόικας