Νοσοκομείο Καρπενησίου: Τα καλά να λέγονται!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την ώρα που κάποια νοσοκομεία δεν έχουν καν διοικητή και παραπαίουν μεταξύ ελλείψεων και υποστελέχωσης, υπάρχουν και κάποια λίγα που παρουσιάζουν βελτίωση στην κατάστασή τους. Μία τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι είναι αυτή του Νοσοκομείου Καρπενησίου.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά στο υπουργείο Υγείας, στο Νοσοκομείου Καρπενησίου επαναλειτούργησε το μικροβιολογικό για εξωτερικούς ασθενείς, που είχε διακοπεί από το 2015. Αυτό κατέστη δυνατό αφού βρέθηκαν πιστώσεις για την προμήθεια των αναγκαίων αντιδραστηρίων για την διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων. Επιπλέον,σε συνεργασία  με το Κ.Υ. Φραγκίστας, γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις και για ασθενείς της περιοχής, αφού στο Κ.Υ. δεν λειτουργεί εργαστήριο.

Στο νοσοκομείο έγινε επίσης πρόσφατα προμήθεια φίλτρων και υλικών με χρήματα του νοσοκομείου, για τις αιμοκαθάρσεις 10 φιλοξενούμενων ασθενών στο Καρπενήσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πέραν των 11 τακτικών.

Ενώ έγινε και σύνδεση της νέας αίθουσας χειρουργείου με τις υπάρχουσες και ταυτόχρονα κατασκευή μεγαλύτερου χώρου για την αποστείρωση, με την δωρεά συνδρομή του εργολάβου και του προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας του ιδρύματος. Με την παραλαβή του νέου αναισθησιολογικού μηχανήματος θα προστεθεί επιπλέον σε πλήρη χρήση μια νέα αίθουσα χειρουργείου.

Επίσης ολοκληρώθηκαν οι εξής παρεμβάσεις:

– Τροποποίηση του έργου της επέκτασης του Νοσοκομείου (ΕΣΠΑ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος) για την αγορά νέου μετασχηματιστή με σκοπό την επαύξηση ηλεκτρικού φορτίου. Δεν υπάρχει η  αναγκαία ηλεκτροδότηση ώστε να λειτουργήσουν το νέο κτίριο διοικητικών υπηρεσιών και η νέα αίθουσα χειρουργείου.

–  Επαναλειτουργία του ανενεργού μαστογράφου, αφού επισκευάστηκε και ρυθμίστηκαν παράμετροι του μηχανήματος από ακτινοφυσικό.

–  Αύξηση πιστώσεων για πρόσθετες εφημερίες για όσους γιατρούς επιθυμούν να  καλύψουν  όλο τον μήνα με σκοπό την ασφαλή εφημέρευση του νοσοκομείου.

–   Πληρωμή των νέων ατομικών συμβάσεων έργου των καθαριστριών με μεγαλύτερες αποδοχές και λιγότερη ετήσια δαπάνη για το Νοσοκομείο και μείωση του ετήσιου τιμήματος υποστήριξης των υπηρεσιών λογιστηρίου.

–  Επαναλειτουργία του οφθαλμολογικού χειρουργείου με την προμήθεια των αναγκαίων ενδοφακών και υλικών για την αποκατάσταση της όρασης  ασθενών που ήταν σε λίστα αναμονής, διότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες πιστώσεις.

–       Κατόπιν εισήγησης του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και εργαστηρίων με την ταυτόχρονη καθιέρωση των προγραμματισμένων τακτικών επισκέψεων(ραντεβού). Τα ραντεβού κλείνονται τηλεφωνικά από την γραμματεία του Νοσοκομείου, διευκολύνοντας την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση των ασθενών.

–        Καθημερινή απεικόνιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου στην ιστοσελίδα του, με τα στατιστικά της νοσολογικής κίνησης ασθενών και της διαχείρισης προσωπικού.

– Αναδιανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού 2016 για την συνεχή προμήθεια  υλικών, εξασφαλίζοντας τον συνεχή εφοδιασμό των κλινικών με φάρμακα, αντιδραστήρια, ορθοπεδικό και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό. Επιπλέον, προμηθευτήκαμε ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμού για τις κλινικές και το νέο χειρουργείο(προβολέας, νιπτήρας και ντουλάπια χειρουργείου, ειδικά φορεία αρρώστων, ντουλάπια φαρμάκων κ.α.).  Αγοράσαμε ιματισμό, στολές προσωπικού και μηχανολογικό εξοπλισμό και υλικά για την συντήρηση και αναβάθμιση του κτιρίου(επαγγελματικό πλυντήριο ιματισμού, τηλεφωνικό κέντρο, οθόνη ανακοινώσεων, ντέξιον, μπάρες εισόδου, μηχανογραφικός εξοπλισμός, ξυλεία για ερμάρια κ.ά.)

–  Προσλήφθηκαν 2 νοσηλεύτριες, 1 τεχνολόγος ακτινολογικού, 1 επικουρικός μικροβιολόγος και εντός των ημερών 1 μόνιμος παθολόγος και 1 αιματολόγος.

–    Από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προσλαμβάνουν για ένα έτος, 8 νοσηλεύτριες, 2 μαίες, 1 τεχνολόγος 4 παρασκευάστριες και από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ περιμένουν για  άμεση μόνιμη πρόσληψη 1 τεχνολόγο ακτινολογικού και 2 νοσηλεύτριες.

–    Αιτήθηκαν εξάλλου την πρόσληψη του αναγκαίου επικουρικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, αφού εξασφάλισαν τις αναγκαίες πιστώσεις για το 2017.