Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Ούτε προσωπικό, ούτε εξοπλισμό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό", Ηλίας Σιώρας, ενημερώνει για τις τεράστιες ελλείψεις στο ίδρυμα με αφορμή το μείζον θέμα της βλάβης του αγγειογράφου του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου (στεφανιογραφία) που για μια σχεδόν βδομάδα δεν λειτούργησε!

Δείτε τι αναφέρει αναλυτικά ο κ. Σιώρας:

Πολλά είναι τα ιατρικά όργανα, μηχανήματα και συσκευές που λόγω παλαιότητας, έντονης χρήσης, λήξης της εγγύησης συντήρησης, υφίστανται συχνά βλάβες. Οι εξετάσεις για τους ασθενείς καθυστερούν πολύ και το Νοσοκομείο πληρώνει υπερβολικά ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείας για την επισκευή τους.
Αγγειογράφος, ακτινολογικά μηχανήματα, ενδοσκόπια, μικροσκόπια, αυτόματοι αναλυτές βιοχημικού, αξονικοί τομογράφοι, μαγνήτες, υπερηχογράφοι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Είναι δεδομένη η ανάγκη ΑΜΕΣΟΤΑΤΗΣ ανανέωσης μεγάλου μέρους του εξοπλισμού.

Ακόμη, κλίνες σύγχρονες, φωτοτυπικά μηχανήματα, εκτυπωτές, monitors, κλιματιστικά μηχανήματα κ.λπ. έχουν ανάγκη άμεσης συντήρησης ή και αντικατάστασης. Υπάρχουν εξετάσεις (π.χ. ενδοσκόπια) που οι συχνές βλάβες τους μεταθέτουν τα ραντεβού για τέλος του 2017.

Στην τελευταία (προ μηνός) συνάντηση του Σωματείου με την Διοίκηση, δόθηκε η υπόσχεση (απ΄το Υπουργείο) ότι μέσω ΕΣΠΑ θα εξασφαλιστεί ένα μέρος σύγχρονου εξοπλισμού.
Εδώ και πολλούς μήνες, κατασκευαστικά είναι έτοιμες 8 νέες αίθουσες χειρουργείων, νέο αιμοδυναμικό εργαστήριο, μονάδα για καρδιοχειρουργημένους και νευροχειρουργικούς ασθενείς και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ.

Ταυτόχρονα όμως, με την ανάδειξη των αναγκών σε εξοπλισμό, επισημαίνουμε ότι ο μεγαλύτερος «κόφτης» για την κακή συντήρηση και μη προμήθεια νέου εξοπλισμού, είναι ο ίδιος ο πετσοκομμένος προϋπολογισμός του Νοσοκομείου διαχρονικά.

Ο λαός έχει πληρώσει υπέρογκα ποσά μέσω υπερβολικών άμεσων και έμμεσων φόρων, μέσω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέσω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Όμως, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα για μέτρα και αντίμετρα, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι όλος αυτός ο ορυμαγδός των μέτρων όχι μόνο δεν επέστρεψε ως βελτίωση παροχών, αλλά οι δυσκολίες μεγάλωσαν και η πληρωμή από την τσέπη των ασθενών αυξήθηκαν, αφού αναγκάζονται συχνά να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Το Σωματείο μας οργανώνει την πάλη των συναδέλφων και αναδεικνύει παράλληλα όλα τα σοβαρά αυτά ζητήματα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, επαρκή χρηματοδότηση εξ’ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύγχρονο εξοπλισμό, ανάπτυξη Π.Φ.Υ.

Μέχρι τώρα πετύχαμε ως μάχιμοι υγειονομικοί – και με ένα εχθρικό προς τον χρήστη των υπηρεσιών, υγειονομικό σύστημα – να λειτουργήσουμε τις δομές της δημόσιας υγείας με υπεράνθρωπες προσπάθειες και εργασιακή εξουθένωση.

Ο μόνος σύμμαχος ήταν το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με αυτά θα πορευτούμε. Με κοινωνική συμμαχία για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση.