Νοσοκομεία: Υποστελεχωμένα και με επικουρικούς γιατρούς και το 2019

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία θα εξακολουθήσουν την επόμενη διετία να λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς και τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Μία από τα ίδια φαίνεται πως θα είναι τα νοσοκομεία μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Απ’ ό,τι φαίνεται θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό και τεράστιες ελλείψεις.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα που έβγαλαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών από τη συνάντηση που είχαν στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικών προσλήψεων. Είπε επίσης πως οι ανάγκες είναι περισσότερες από τους πόρους που διατίθενται.

Γι’ αυτό τον λόγο, θα συνεχιστούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Έτσι, οι επικουρικοί γιατροί θα απολυθούν μετά τη λήξη της θητείας τους. Τα κενά θα «καλυφθούν» με νέους επικουρικούς από τους πίνακες των ΥΠΕ.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός επανέλαβε επίσης τη δέσμευση για προκήρυξη 1.200 θέσεων επικουρικού, μη ιατρικού προσωπικού το 2018. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η προκήρυξη δεν εξασφαλίζει ότι θα προσληφθούν οι σήμερα υπηρετούντες επικουρικοί.

Όσον αφορά την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, ο υπουργός φέρεται να απέφυγε να δώσει απάντηση. Ούτε ανέλαβε κάποια δέσμευση για την υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου.

Τέλος, για το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ο υπουργός φέρεται να είπε πως η πρόθεση είναι να υπαχθεί «υπό την ευρεία έννοια στο Δημόσιο». Και αυτό διότι αν η ένταξη γινόταν με «την στενή έννοια του Δημοσίου» θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν οι 950 εργαζόμενοί του. Αυτό όμως αντιβαίνει στις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ανακύκλωση της ανεργίας

Η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της τονίζει πως με τη διαιώνιση της «δουλειάς με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα, συνέχιση της τραγικής υποστελέχωσης, διαιώνιση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωση της ανεργίας» είναι μονόδρομος «ο ανυποχώρητος  αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ. Στην στάση εργασίας συμμετείχαν με αποφάσεις τους η ΕΙΝΑΠ και 15 πρωτοβάθμια Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.