Ξανθός: Ανεπαρκής η φαρμακευτική δαπάνη – Επιτροπή Αξιολόγησης για όλα τα φάρμακα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΗΤΑ
Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε η ηγεσία του υπ. Υγείας αναφορικά με το ελληνικό σύστημα αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων (ΗΤΑ), ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε -μεταξύ άλλων- ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι ανεπαρκής και αδύνατο να καλύψει το κόστος από την αύξηση των ανασφάλιστων και από την ένταξη ακριβών καινοτόμων φαρμάκων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το υπουργείο εργάζεται ήδη για ένα νέο πλάνο «μετά την έξοδο από τα μνημόνια». Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζονται διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την αλλαγή του ορίου φαρμακευτικής δαπάνης.

Επιτροπή Αξιολόγησης για τα νέα (και όχι μόνο!) φάρμακα

Ο Α. Ξανθός ανακοίνωσε, επίσης, την σύσταση μιας Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία θα λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του ιδίου και θα έχει την ευθύνη της έγκρισης για κάθε νέο φάρμακο, που θα εισάγεται στην Ελλάδα. Θα αποτελείται από έντεκα άτομα, «που θα σχετίζονται με τον χώρο του φαρμάκου», και τα οποία θα αποτελέσουν προσωπικές επιλογές του υπουργού.

Και τα ήδη εγκεκριμένα φάρμακα περνούν αξιολόγηση

Και κάπου εδώ έρχεται η… λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και βάζει «φωτιά» στο τοπίο των φαρμάκων στην Ελλάδα. Διότι το πιο πιθανό είναι πως, εκτός από την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα εξετάσει και όλα τα φάρμακα, που έχουν ήδη εγκριθεί και κυκλοφορούν κανονικά στην χώρα μας. Αυτό θα αφορά την αποτελεσματικότητά τους, το κλινικό όφελος, το κόστος κλπ.

Στην τελική ευθεία για τα φάρμακα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και του Μελανώματος

Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τις τιμές αποζημιώσεις στα εν λόγω φάρμακα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός. Ο υπουργός χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την διαπραγμάτευση αυτή και είπε ότι θα αποδειχτεί επωφελής, τόσο για τα κρατικά ταμεία, όσο και για τους ασθενείς. Επισήμανε, δε, ότι το επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης θα αφορά τα φάρμακα για άλλες σοβαρές παθήσεις.

Αδιέξοδο (προς το παρόν) για το ωράριο των φαρμακείων

Ο κ. Ξανθός αποκάλυψε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα η «χρυσή τομή» με τους θεσμούς, αναφορικά με την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. Όπως διευκρίνισε στην συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ξαθνός εξήγησε στους δανειστές, ότι το ωράριο των φαρμακείων δεν μπορεί να μείνει πλήρως ελεύθερο, καθώς αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά, αλλά εκείνοι δεν συμφώνησα. Έτσι, παρατείνεται η αγωνία των φαρμακοποιών για το εν λόγω φλέγον ζήτημα.

 

Νωρίτερα…

Νομοσχέδιο για τα ΗΤΑ ετοίμασε το υπουργείο Υγείας- Σε αγωνία η αγορά φαρμάκου

Το νομοσχέδιό του για τα HTA, δηλαδή για το ελληνικό σύστημα αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων που θα εισέρχονται στην χώρα και την «θετική» λίστα, παρουσιάζει σήμερα και βάζει σε διαβούλευση ο Ανδρέας Ξανθός και οι αντιδράσεις αναμένονται καλές και …αρνητικές.

Και το όνομα αυτού «Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης και άλλες διατάξεις» (HTA). Ο υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί ότι θα έχουμε ένα δικό σύστημα ΗΤΑ μέχρι τα Χριστούγεννα, και όπως φαίνεται, προσπαθεί να μην είναι εντελώς αναξιόπιστος. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε τουλάχιστον το νομοθετικό πλαίσιο!

Το νομοσχέδιο εκτός από τον Οργανισμό ΗΤΑ, θα περιλαμβάνει και την αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, για να διαμορφωθούν χαμηλότερες οι τιμές αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία). θα δούμε όμως τι έχει να πει και η Φαρμακοβιομηχανία που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ένα εξαιρετικά ασταθές επιχειρηματικό πεδίο στη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει στις αρχές του τρέχοντος έτους τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού οργανισμού ΗΤΑ μέχρι… τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2017. Είχε μάλιστα συναντηθεί και με τον  Γενικό Διευθυντή του ευρωπαϊκού συντονιστικού οργάνου της ΕΕ για το ΗΤΑ, του EUnetHTA, κ. Wim Goettsch για να προετοιμάσει το έδαφος.

«Ως γνωστόν υπάρχει μια κεντρική διαδικασία για την έγκριση των φαρμάκων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Και αυτό δύναται να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και σε επίπεδο ΗΤΑ υγείας στη χώρα μας», είχε πει τότε ο κ. Wim Goettsch.

Όπως έχει πει στο Iatropedia ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης,

«η σημερινή κατάσταση πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζει ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη και το κυριότερο, ούτε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Εξαντλεί τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος και δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης και μείωσης των κλινικών ερευνών που ήδη διεξάγονται στη χώρα μας. Είναι έντονη και επιτακτική πλέον η ανάγκη για τη δημιουργία ενός προβλέψιμου και σταθερού περιβάλλοντος με τη λήψη και εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων – όπως: σύσταση Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), θεραπευτικά πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, αξιολόγηση καινοτομίας, συμφωνίες όγκου τιμής κοκ. – καθώς και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως προείπαμε».