Νέο τμήμα Πολλαπλής Σκλήρυνσης ΚΑΙ Απομυελινωτικών Νοσημάτων στο ΥΓΕΙΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εξειδικευμένες υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση (γνωστή ως Σκλήρυνση κατά Πλάκας) κι άλλα Απομυελινωτικά Νοσήματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, προσφέρει το νέο Τμήμα Πολλαπλής Σκλήρυνσης & Απομυελινωτικών Νοσημάτων του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Ανεξαρτήτως του σταδίου και της βαρύτητας της νόσου, οι ασθενείς απολαμβάνουν εξατομικευμένης προσέγγισης σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο. Με σεβασμό στις προσωπικές τους ανάγκες, καθορίζεται από κοινού με το γιατρό η στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου, δημιουργώντας έτσι μια σχέση εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη στο πλαίσιο διαχείρισης ενός χρόνιου νοσήματος.

Όπως δηλώνει ο Υπεύθυνος του Τμήματος Πολλαπλής Σκλήρυνσης & Απομυελινωτικών Νοσημάτων του ΥΓΕΙΑ, Νευρολόγος, κ. Κωνσταντίνος Σπέγγος «Η τακτική εξειδικευμένη παρακολούθηση ασθενών με ΠΣ είναι απαραίτητη για την καλή κλινική πορεία.

Η έγκαιρη διαπίστωση και αντιμετώπιση τυχόν υποτροπών της νόσου, η εξατομικευμένη επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας, η επαγρύπνηση για την εμφάνιση πιθανών επιπλοκών και παρενεργειών, η υπεύθυνη ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών και των οικείων τους, η συνεργασία με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων για τη μέριμνα, την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που μπορεί να επηρεάζουν την καθημερινότητα των ασθενών, αποτελούν τους ουσιαστικούς στόχους μιας τέτοιας μακροπρόθεσμης παρακολούθησης».

Θεραπείες

Η πρόγνωση της ΠΣ έχει θεαματικά βελτιωθεί με την από 20ετίας καθιέρωση ανοσοτροποποιητικών θεραπειών. Η διαρκής προσθήκη νεότερων φαρμάκων επιτρέπει πλέον την εξατομίκευση της χορηγούμενης θεραπείας και ως εκ τούτου τον καλύτερο έλεγχο της πορείας της νόσου, μειώνοντας αφενός σημαντικά των αριθμό των υποτροπών και περιορίζοντας αφετέρου την εξέλιξη της αναπηρίας. Έτσι, εξασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η καλύτερη ποιότητα της καθημερινής ζωής μαζί με τη λειτουργικότητα και την αυτονομία των ασθενών.

Πολλαπλή Σκήρυνση

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) αποτελεί το συνηθέστερο απομυελινωτικό νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πρόκειται για χρόνια νόσο, η οποία προσβάλλει ηλικιακά νεαρούς ασθενείς και τους συνοδεύει δια βίου. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ελλήνων με διαγνωσμένη ΠΣ πλησιάζει τους 13.500 και ότι το 75% αυτών λαμβάνουν συστηματικά ειδική φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, εκτιμάται πως περισσότερα από 500 νέα περιστατικά ΠΣ διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.