Νέο τεστ αίματος θα εντοπίζει τον καρκίνο στο πάγκρεας στο πιο πρώιμο στάδιο

  • Iatropedia
Με μόνο μια σταγόνα αίματος είναι πιθανό μια μέρα οι γιατροί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο, προτού γίνει θανατηφόρος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών κατάφερε να προσδιορίσει στο 100% (!) ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος τελικού σταδίου, καθώς και σε άλλους σε προηγούμενα στάδια της νόσου, μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο αίμα, που παράγεται σε αυξημένες ποσότητες από τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτή η πρωτεΐνη έχει την μορφή μικροσκοπικών σωματιδίων σε μέγεθος ιών, που ονομάζονται εξωσώματα, και τα οποία εκκρίνονται από όλα τα κύτταρα του σώματος. Αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρωτεΐνη αυτή μετατρέπεται σε εξωσώματα μόνο όταν υπάρχει καρκίνος, επομένως η παρουσία της θα μπορούσε να είναι ένας πρώιμος και μετρήσιμος δείκτης για την ασθένεια.

Ο καρκίνος του παγκρέατος παρουσιάζει τους μικρότερους δείκτες επιβίωσης, επειδή οι ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα μέχρι να εμφανίσουν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα, κάτι που συμβαίνει όταν ο καρκίνος είναι ήδη στο τρίτο ή τέταρτο στάδιο.

Αν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη έρευνα, τότε αλλάζει ριζικά το τοπίο στην αντιμετώπιση και ίαση του καρκίνου του παγκρέατος παγκοσμίως.

http://www.nbcnews.com/health/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος;

Παγκρεατίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση